BG | EN

Пореден протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор се проведе в София

Кадър от протеста „Да запалим светлина в мрака“
Снимка: Фейсбук страница на събитието

Протест под наслов „Светлина за всеки“ се проводе снощи пред Съдебната палата в София с искане за нови правила за избор на главен прокурор. Поредният протест срещу провеждащата се в момента процедура беше организиран от неправителствената организация „Правосъдие за всеки“.

Стотици хора се събраха тази вечер на поредния протест пред сградата на съдебната палата срещу Иван Гешев, който е единствената номинация за главен прокурор след изтичането на мандата на Сотир Цацаров. С включени светлини на телефоните и десетки лампи и под звуците на „Нека бъде светлина“ на „Подуене блус бенд“, протестиращите призоваха за прозрачна процедура за избор.

Според протестиращите Гешев е кандидатура на задкулисието и #Кой, и ако бъде избран, те ще подадат сигнал до новия европейски главен прокурор Лаура Кьовеши.

“Той е посочен за наследник от вече достатъчно проблематичния предишен главен прокурор Цацаров. И явно обслужва интересите на хората, които седят зад и около него. Притеснителен е фактът, че на него му се организира нещо като кампания. Той постоянно обикаля цялата страна, където му се подава най-обикновени криминални случаи, които да запълнят неговото Си Ви и да убедят обикновения гражданин, че този човек ще разреши проблема“, заяви един от протестиращите, цитиран от БНР.

Председателят на инициатива „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков припомни, че процедурата по избора е към края си и ако на 24 октомври Висшият съдебен съвет избере Гешев за главен прокурор, последната дума в процедурата ще има президентът Румен Радев, който може да наложи вето.

Протестът премина в шествие по централните софийски улици.

Следващият протест, организиран от „Правосъдие за всеки“ е насрочен за 23 октомври.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините