BG | EN

Пореден протест на групата „Спаси Скаптопара” пред община Благоевград

Останките на Скаптопара – древният предшественик на Благоевград
Снимка: Мариета Димитрова

Пред сградата на Общината в Благоевград снощи се е провел поредния протест на групата „Спаси Скаптопара“.Граждански активисти продължават да настояват трасето на АМ „Струма” – ЛОТ 3.1. да бъде преместено така, че откритите останки от поселище в района на село Покровник да бъдат запазени там, където са открити, а откритото да бъде социализирано като туристически обект със съответната инфраструктура, предаде БНР.

След решението на експертната комисия и в очакване на окончателното решение на експертния съвет на МК и следващите го управленски решения, активистите настояват за ревизия и съхранение на всички открити до момента находки, както и за среща с представители на Община Благоевград, Агенция „Пътна инфраструктура”, БАН и Министерство на културата.

По информация на регионалното издание „Благоевград нюз“, сред защитниците на Скаптопара в последните дни са настъпили разногласия. Преди няколко дни във Фейсбук групата, създадена от идеята да се спаси древното селище Скаптопара, е излязло съобщение от администраторите, които се разграничили от Инициативния комитет.

До скоро всички защитници на древното селище споделяха една цел и идея, но вероятно е настъпила промяна, която е провокирала създателите на групата да излязат със следната позиция, пише изданието и публикува създадения във Фейсбук групата пост:

„МНОГО ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗАСЯГАЩА ВСИЧКИ ВАС 13 хиляди човека, които сте харесали групата.
Уведомяваме ви, че групата Спаси Скаптопара / Save Skaptopara официално се се дистанцира от Инициативния комитет оглавен от Лазар Андреев.
Групата категорично се разграничава от всичко казано през последните седмици от тях, както и от всякакви техни бъдещи изказвания в медиите.
Групата седи твърдо зад идеята Скаптопара да остане изцяло на място (без никакво местене!) и тази позиция няма да се промени!
За съжаление Инициативният комитет е на друга позиция и тъй като взимаше голямо участие в групата преди да си промени мнението, се чувстваме длъжни да ви информираме за това и всичко да бъде прозрачно за вас.

Поздравления за държавата – успешно проведена акция – разделяй и владей!“, пишат администраторите на групата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините