Пореден инцидент в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък и първи за годината

Завод „Арсенал“ Казанлък
Илюстративна снимка: Венелина Попова

Пожар е избухнал по обед в цех 140 за готова продукция в Завод 3 на „Арсенал“АД. В него се съхранявали взривни материали на площ около 150 кв. м., съобщи БНР като се позовава на информация от МВР. Един работник с тежки трамви е починал по пътя за болницата. По първоначална информация той е 56 годишен и е започнал работа в оръжейния завод преди месеци. Има и друг един леко пострадал работник, който е успял бързо да се измъкне от цеха.

На този етап няма данни какво е предизвикало инцидента, предстоят огледи, които трябва да докажат причините за пожара. Екипи на пожарната гасят отделни огнища, дъждът не е позволил разпространяването на огъня. Образувано е досъдебно производство, назначени са експертизи, на място е и директорът на Областната инспекция по труда в Стара Загора.

При подобен инцидент на 01 април 2020 г. се самозапалиха барутни смеси – отново в цех 140 на Завод 3, а 47 годишен работник получи 25 процента изгаряния и беше настанен за лечение в „Пирогов“. Изпълнителният директор на „Арсенал“ АД инженер Николай Ибушев не отговори на телефонните ни обаждания, за да обясни каква е неговата версия за случилото се.

Инцидентите са част от опасния производствен процес в най-големите военни заводи в България, които са 100 процента частна собственост. А причините, поне според инженер Ибушев, са основно в неспазване на трудовата и технологична дисциплина от страна на работниците.

Мнението на Йордан Йорданов от Областната инспекция по труда, изразено пред медията ни е, че в 70 процента от случаите нарушенията са на длъжностни лица, които не са осигурили здравословни и безопасни условия на труд. Санкциите за работодателя са между 1500 и 15 000 лв., но могат да бъдат обжалвани пред съда и нерядко той ги отменя. Налагат се и принудителни административни мерки като спиране на производството, ако то е твърде опасно или ако не може да бъде спряно, се въвежда специален режим на работа.

Отговорността за трудовите злополуки се установява в хода на наказателното производство, а те се констатират и администрират от НОИ. Разследване се извършва при смърт и инвалидност.   

Най-много злополуки в Старозагорска област НОИ отчита в сферата на добива на въглища. През първото тримесечие на 2020 година общият им брой в областта е 27.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам