Популизмът – големият победител на изборите

Костадин Костадинов(вляво) и Бойко Борисов
Колаж: За истината

Най-големият победител на извънредните парламентарни избори в България – четвъртите за една година, е популизмът. Това показват резултатите от тях.

Макар на първо място да е ГЕРБ, партията с най-голям възход на тези избори е „Възраждане“, която увеличи резултата си от предишните избори през ноември с повече от 100 процента.

Безспорно формацията на Костадин Костадинов обра

популисткия, националистическия и протестен вот

в неделя.

Изборите през юли успя да спечели един друг популист Слави Трифонов. Но тогава шоуменът пропиля доброволно или под нечие внушение шанса да състави правителство. А след като събори това на Кирил Петков, в което бе коалиционен партньор, доказа че „Има такъв народ“ е създадена от същите сценаристи, които изваждат на сцената като фокусник от ръкава си партии – политически еднодневки, за да не допуснат създаването на силно парламентарно мнозинство и

кабинет без зависимост от Задкулисието

За разлика от Слави Трифонов, чийто глас ще се чува все по-рядко и ще звучи все по-фалшиво, Костадин Костадинов разигра добре картите си и успя да увеличи резултата за своята партия в сравнение с този от ноември 2021 г. с повече от 100 процента! Така на практика „Възраждане“ повтаря възхода на „Има такъв народ“ и само от лидера й зависи дали ще успее да запази тази тенденция. Или ще я пропилее, ако реши да влезе в една бъдеща управленска коалиция с ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, която единствена може да сформира необходимото мнозинство в парламента. Но Костадинов, когото слушаме от месеци, че неговата партия е едва ли не богоизбрана да управлява България, едва ли ще направи подобен грешен ход.

ДПС е първа в Търговище с увеличена подкрепа, ПП и БСП губят – тук.

Успехът на Костадин Костадинов идва и в резултат на

масирана кампания в националните медии

Според появила се в социалните мрежи класация за топ 10 кандидати по минути ефирно време в предизборната кампания в БНТ, bTV и NOVA, която трябва да бъде проверена, първото място е за лидера на „Възраждане“ със 164 минути участия в посочените телевизии,  втори е генерал Стефан Янев – лидер на партия „Български възход“ със 147 минути.

Интересно

с какви средства са финансирали своите медийни кампании

двамата лидери? И дали техните партии не са сред онези, на които Русия е плащала милиони за симпатиите им към Кремъл?

Разбира се „Възраждане“ и „Български възход“ нямат ресурс да променят геополитическата ориентация на страната ни, но могат да играят ролята на троянски коне на Москва в парламента.  

Макар да се афишира като дясна, ГЕРБ също е популистка партия. Защото при същинското политическо дясно основополагащи са политиките и принципите, а не лидерът. Неведнъж различни анализатори са разсъждавали дали партията, „пленила“ държавата и всички важни позиции в нея за три мандата, може да се разпадне или да залезе, ако Борисов се откаже от вождистката си позиция.

ДПС и ГЕРБ запазват позициите си в Шуменска област – тук.

И защо, въпреки че в своето 12 годишно авторитарно управление той стана

символ на корупцията,

продължава да фокусира някакви надежди и патриархални очаквания.

На тези избори ГЕРБ получи 25.3 процента от гласовете при 37.8 процента избирателна активност, на предишните имаше 22.7 на сто при активност от 40.2 процента. В абсолютна стойност партията, спечелила първото място, увеличава резултата си с около 38 хиляди гласа в сравнение с ноември миналата година. Подробен анализ на изборните резултати ще даде възможност за по-точни изводи. Но още на първо четене се вижда, че публичното говорене за „изчегъртването“ на ГЕРБ сплоти нейния електорат. Сред тези 634 хиляди души, гласували за нея, са и чиновниците от централната и местна администрация, които се страхуват, че при трайна смяна на властта, могат да загубят работните си места. И тези опасения със сигурност са били подхранвани от Борисов и неговите васали по места.

Очевидно политически

кабинет с участието на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“ е неприемлив

и няма как да бъде легитимиран нито пред българските избиратели, нито пред евроатлантическите ни партньори.

В Габрово ПП загуби позиции заради Радостин Василев – тук.

Затова е много вероятно да се прибегне към формулата на експертен кабинет, която в общественото съзнание предизвиква лоши асоциации. Но само така Борисов или посочен от него премиер може да състави правителство, а Доган и Пеевски отново да се докопат до европейските фондове, които да раздават като късмети от баницата. А Костадинов ще откаже министерски кресла, но ще подкрепя правителството за „национално отговорни“ политики и решения. За което няма да получава копейки, разбира се.

За подобна формула може би вече са се договорили президента, Борисов и Доган. С условия. И едно от тях – най-вероятното е следващият министър – председател да не се казва Бойко Методиев Борисов. Затова пък той трябва да е получил уверението, че няма да бъде преследван от закона и никой няма да посегне на кюлчетата и пачките му. Какво му трябва повече на човека? Но това са само хипотези, които следващите дни могат да бъдат отхвърлени или потвърдени от политическата реалност.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам