BG | EN

Популизмът – големият победител на изборите

Костадин Костадинов(вляво) и Бойко Борисов
Колаж: За истината

Най-големият победител на извънредните парламентарни избори в България – четвъртите за една година, е популизмът. Това показват резултатите от тях.

Макар на първо място да е ГЕРБ, партията с най-голям възход на тези избори е „Възраждане“, която увеличи резултата си от предишните избори през ноември с повече от 100 процента.

Безспорно формацията на Костадин Костадинов обра

популисткия, националистическия и протестен вот

в неделя.

Изборите през юли успя да спечели един друг популист Слави Трифонов. Но тогава шоуменът пропиля доброволно или под нечие внушение шанса да състави правителство. А след като събори това на Кирил Петков, в което бе коалиционен партньор, доказа че „Има такъв народ“ е създадена от същите сценаристи, които изваждат на сцената като фокусник от ръкава си партии – политически еднодневки, за да не допуснат създаването на силно парламентарно мнозинство и

кабинет без зависимост от Задкулисието

За разлика от Слави Трифонов, чийто глас ще се чува все по-рядко и ще звучи все по-фалшиво, Костадин Костадинов разигра добре картите си и успя да увеличи резултата за своята партия в сравнение с този от ноември 2021 г. с повече от 100 процента! Така на практика „Възраждане“ повтаря възхода на „Има такъв народ“ и само от лидера й зависи дали ще успее да запази тази тенденция. Или ще я пропилее, ако реши да влезе в една бъдеща управленска коалиция с ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, която единствена може да сформира необходимото мнозинство в парламента. Но Костадинов, когото слушаме от месеци, че неговата партия е едва ли не богоизбрана да управлява България, едва ли ще направи подобен грешен ход.

ДПС е първа в Търговище с увеличена подкрепа, ПП и БСП губят – тук.

Успехът на Костадин Костадинов идва и в резултат на

масирана кампания в националните медии

Според появила се в социалните мрежи класация за топ 10 кандидати по минути ефирно време в предизборната кампания в БНТ, bTV и NOVA, която трябва да бъде проверена, първото място е за лидера на „Възраждане“ със 164 минути участия в посочените телевизии,  втори е генерал Стефан Янев – лидер на партия „Български възход“ със 147 минути.

Интересно

с какви средства са финансирали своите медийни кампании

двамата лидери? И дали техните партии не са сред онези, на които Русия е плащала милиони за симпатиите им към Кремъл?

Разбира се „Възраждане“ и „Български възход“ нямат ресурс да променят геополитическата ориентация на страната ни, но могат да играят ролята на троянски коне на Москва в парламента.  

Макар да се афишира като дясна, ГЕРБ също е популистка партия. Защото при същинското политическо дясно основополагащи са политиките и принципите, а не лидерът. Неведнъж различни анализатори са разсъждавали дали партията, „пленила“ държавата и всички важни позиции в нея за три мандата, може да се разпадне или да залезе, ако Борисов се откаже от вождистката си позиция.

ДПС и ГЕРБ запазват позициите си в Шуменска област – тук.

И защо, въпреки че в своето 12 годишно авторитарно управление той стана

символ на корупцията,

продължава да фокусира някакви надежди и патриархални очаквания.

На тези избори ГЕРБ получи 25.3 процента от гласовете при 37.8 процента избирателна активност, на предишните имаше 22.7 на сто при активност от 40.2 процента. В абсолютна стойност партията, спечелила първото място, увеличава резултата си с около 38 хиляди гласа в сравнение с ноември миналата година. Подробен анализ на изборните резултати ще даде възможност за по-точни изводи. Но още на първо четене се вижда, че публичното говорене за „изчегъртването“ на ГЕРБ сплоти нейния електорат. Сред тези 634 хиляди души, гласували за нея, са и чиновниците от централната и местна администрация, които се страхуват, че при трайна смяна на властта, могат да загубят работните си места. И тези опасения със сигурност са били подхранвани от Борисов и неговите васали по места.

Очевидно политически

кабинет с участието на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“ е неприемлив

и няма как да бъде легитимиран нито пред българските избиратели, нито пред евроатлантическите ни партньори.

В Габрово ПП загуби позиции заради Радостин Василев – тук.

Затова е много вероятно да се прибегне към формулата на експертен кабинет, която в общественото съзнание предизвиква лоши асоциации. Но само така Борисов или посочен от него премиер може да състави правителство, а Доган и Пеевски отново да се докопат до европейските фондове, които да раздават като късмети от баницата. А Костадинов ще откаже министерски кресла, но ще подкрепя правителството за „национално отговорни“ политики и решения. За което няма да получава копейки, разбира се.

За подобна формула може би вече са се договорили президента, Борисов и Доган. С условия. И едно от тях – най-вероятното е следващият министър – председател да не се казва Бойко Методиев Борисов. Затова пък той трябва да е получил уверението, че няма да бъде преследван от закона и никой няма да посегне на кюлчетата и пачките му. Какво му трябва повече на човека? Но това са само хипотези, които следващите дни могат да бъдат отхвърлени или потвърдени от политическата реалност.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се качи на последния влак за предстоящите избори

Живко Тодоров управлява Стара Загора 12 години – един цял цикъл в човешкия живот.

Какво искат зърнопроизводители от Старозагорско

Анкета на „За истината“ със зърнопроизводители от региона осветлява част от проблемите в бранша.

Какво остана скрито зад конкурса за създаването на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора 

В международен архитектурен конкурс за идеен проект за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора се състезаваха 98 проекта от 28 страни, оценявани също от международно жури.

Още анализи

Борисов обърна палачинката и показа, че ще се извиват ръце

"За истината" публикува коментар на Емилия Мирчева от "Дойче веле". С наближаването на изборите и ГЕРБ, и ДПС активизираха тихата битка срещу ПП-ДБ. Борисов за сетен път ги поставя...

Убитото дете и линчуваният шофьор: три български проблема

Шофьор на камион, етнически българин, уби ромско дете - но можеше и да е обратното. Линчуването на шофьора, прегазил внезапно изскочилото на пътя 6-годишно момченце, извади на фокус поне три от спящите проблеми, които в България разбужда само пролятата кръв.

Изкуствения интелект в регионалните медии – мисията е възможна

Асошиейтед прес (АП) наскоро публикува доклад, който хвърля светлина върху разбирането на местните новинарски издания за  AI и готовността им да възприемат неговите възможности, за да отговорят на своите журналистически и бизнес нужди.