BG | EN

Севлиево ремонтира улици, асфалтирани преди три месеца

Снимка: sevlievo-online.com

Ремонт на асфалтирания малко преди Нова година участък от улиците „Ал. Верешчагин“ и „Никола Петков“ в Севлиево започна тази седмица. Двете улици са част от реализацията на инвестиционен проект „Реконструкция на участъци от главни канализационни клонове на територията на гр. Севлиево“, чиято стойност е 2.1 млн. лв. с ДДС.

Проектът се явява втори етап от вече изпълнения проект за реконструкция на градската канализационна и ВиК мрежа на Севлиево, информира регионалното издание „Севлиево онлайн“. Асфалтирането на разкопаните улици е била последната дейност по проекта и е извършена преди около три месеца. За това време новият асфалт се оказал осеян с неравности, а движението по ул. „Ал. Верешчагин“ – почти екстремно преживяване, тъй като на места в асфалта се образували вдлъбнатини от по десетина сантиментра. Някои шахти са доста над уличното платно, а около тях има вдлъбнатини, вероятно образували се от пропадане на земната маса след изкопните работи. Излишен асфалт е изсипан върху млада фиданка, а друга част е изсипан върху тротоара и престоява там цяла зима. В края на улицата зее огромна дупка, по всяка вероятност кърпена, но изровила се наново. Пейзажът се допълва от свлечени тротоари, подпрени с шперплат.

Снимка: sevlievo-online.com

Преди две седмици от Община Севлиево са извършили оглед на проблемните участъци, след който е изготвен констативен протокол, изпратен на фирмата изпълнител, откъдето започват за своя сметка ремонт, казва пред „Севлиево онлайн“ главният специалист в общинската администрация инж. Мирослав Банков. Ремонтът е в рамките на гаранционните срокове.

Съгласно техническата спецификация по проекта пътната конструкция за ул. „Никола Петков“, която е част от републиканската пътна мрежа, трябва да бъде възстановена според изискванията за второкласен път за тежко натоварване. Това предвижда четири пласта покритие с фиксирана дебелина, като първият пласт е от 45 см и от несортиран минерален материал, втория трябва да е дебел 12 см, от битумизиран трошен камът, следва пласт от 4 см неплътен асфалтобетон и последен пласт, също 4 см дебел, с плътен асфалтобетон. За ул. „Ал. Верешчагин“, която е квалифицирана като натоварена, разликата е в първите две покрития – първият слой за нея е от 46 см несортиран минерален материал, вторият е 6 см битумизиран трошен камък. Останалите два крайни пласта са същите като за силно натоварен път.

Пътната настилка трябва да бъде възстановена под контрола на Областно пътно управление Габрово, сочи техническата документация по проекта. Друг въпрос е как е осъществен този контрол, след видимите резултати от възстановяването на платното, коментира регионалното издание.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините