Поне три години действала групата за подкупи в ГДБОП

Сийка Милева
Снимка: скрийншот Би Ти Ви, архив

Задържаните началници отдела за борба с наркотрафика на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) са действали като организирана престъпна група поне от 2017 г. обяви на брифинг днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според директора на Дирекция „Вътрешна сигурност на МВР Стефан Банков обаче сигнали, че шефът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и ръководителят на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков са искали подкуп, има още от 2014 година. 

В петък двамата бяха задържани във връзка с разследване за чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространение на наркотици.

Задържани са общо 4 души, поясни Милева. Двама от тях са висши служители на ГДБОП, пряко ангажирани в борбата с престъпленията, свързани с наркотици. Третият е разузнавач първа степен към Главна дирекция „Полиция“, който се занимава с престъпления свързани с моторни превозни средства. Четвъртият е бил посредник на получаваните подкупи и не е служител на МВР.

В резултат на престъпната дейност на задържаните са били провалени редица разследвания у нас и в чужбина. Тепърва ще се изяснява колко са те. По думите на Сийка Милева, първото направление е било получаването на подкупи от групи, които са се занимавали с наркоразпространение и наркотрафик да не бъде възпрепятствана тяхната престъпна дейност, така нареченото „осигуряване на чадър“. Второто направление било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти в незаконния наркопазар в страната. В тези случаи след получаване на подкупи от страна на началниците при ГДБОП е започвало образуването на оперативни дела и преписки срещу конкретни лица. Третото направление е било предоставянето на предварителна изпредварваща информация за предстоящи действия по разследването и задържания от правоохранителните органи.

До арестите се е стигнало след като изнудван от полицаите е подал сигнал срещу тях. Според разследващите той многократно е давал между 5 и 10 хил. лева, за да получава информация как и къде да се укрие, когато полицията е искала да го задържи. Той е участвал и при даването на подкупа, с който е хванат единият от висшите полицаи.

Стефан Банков от „Вътрешна сигурност“ към МВР заяви, че операцията е безпрецедентна за последните десетилетия. По думите му поведението на получаващия подкупите висш полицаи е било „изключително нагло и арогантно“. Разследващите имали и данни, че задържаните имат общо и с открития преди време над 300 кг кокаин в Студентски град.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам