Помпена станция край Шумен продължава да бълва фекални води

Снимка: Фейсбук

Повече от година помпената станция край шуменския квартал Дивдядово продължава да прелива от битово-фекални води. Съоръжението трябва да изпомпва отпадните води на квартала до пречиствателна станция, но непрекъснато прелива, а от институциите, ангажирани със случая обясняват това или с аварии, или с проливни дъждове. Заради същия проблем презлятото на миналата година край жп линията София- Варна, на площ близо 30 дка и с дълбочина до 7 метра се беше образувало огромно мръсно езеро.

Макар че мръсното езеро застрашаваше жп линията и превозваните по нея пътници и товари, властите бяха проспали опасността. За нея алармира общински съветник, който дори беше направил снимки с дрон, за да покаже мащабите на заплахата. Пет дни след инцидента, езерото още се плискаше край жп линията, а от държавните институции нямаше никаква реакция.  Едва след реакцията на съветника Добромир Драев, от РИОСВ – Шумен се самосезираха. Тогавашният областен управител на Шумен Стефан Желев разпореди на пожарната да изпомпва водата от езерото и да я прехвърля в близкия напоителен канал. От ВиК – Шумен, които стопанистват помпената станция, се оправдаха с падналите проливни дъждове, заради които довеждащият канал не можел да поеме огромните количества вода и преливал. Институциите обещаха, че ще решат проблема, който обаче и до днес си стои нерешен.

Помпената станция продължава да прелива, установи поредната проверка на РИОСВ – Шумен, предизвикана от нова публикация – този път за фекалното езеро написа и Генка Шикерова в Свободна Европа. „Експерти на РИОСВ-Шумен реагираха с незабавна проверка на т.нар. „фекално езеро“ в шуменския квартал Дивдядово във връзка с публикации в електронни медии за „наличие на езеро от фекалии, заради преливаща помпена станция“. При проверката не беше констатирано наличие на оводнена територия, но се установи преливане на отпадъчни води от черпателния резервоар по бетонираната част на площадката на Канализационната помпена станция в кв. „Дивдядово“, информират днес с прессъобщение до медиите от екоинспекцията. Преливащите води са „два потока от битово-фекалните отпадъчни води от кв. Дивдядово и дъждовни води, които се събират в околовръстната бетонова канавка и се изливат в яз. Соара“, обясняват от РИОСВ.

Помпената станция е строена с европейски средства по проект ИСПА за водния цикъл на Шумен и за нея са дадени над 2 млн. лв. Проектът сатртира през 2015 г. и беше на стойност над 75 млн лв. Той включваше подмяна на част от канализационната и водопроводната мержа в Шумен, изграждане на биологично стъпало на пречиствателната станция за отпадни води, както и на помпената станция до Дивдядово.

Съоръжението обаче явно не е построено с достатъчен капацитет, за да поеме всички отпадни и дъждовни води, защото от самото начало прелива, казват жители на квартала. През последната година местните хора непрекъснато алармират и подават сигнали на тел. 112 за преливането на помпената станция, но казват, че „тя е така откакто е построена“.

Сега екоинспекцията отново е дала предписание на ВиК – Шумен да преустанови изтичането на отпадъчни води към язовир Соара. Междувременно, в хода на проверката, от водното дружеството са нформирали регионалната екоинспекция и Басейнова дирекция „Черноморски район“ за възникнала аварийна ситуация на помпената станция.

В рамките на месец водното дружество трябва да предви техническа възможност за отвеждането на отпадните води до пречиствателната станция в случай на нова авария, постановиха от РИОСВ – Шумен. Неясно обаче остава защо цяла година дружеството ВиК – Шумен не е намерило такава техническа възможност и защо всички институции са му позволили да замърсява района с отпадни води. Още миналото лято прокуратурата в Шумен беше сезирана за фекалното езеро с призив да се потърси отговорност за огромното замърсяване на района. Виновник за инцидента не беше установен.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам