BG | EN

Поляк, обвинен за множество престъпления в родината си е задържан в България

Снимка: пресцентър прокуратура

Окръжният съд в Пловдив наложи мярка „Задържане под стража” спрямо полски гражданин, издирван с Европейска заповед за арест от полските съдебни власти за изтърпяване на присъда за множество престъпления, в това число производство и разпространение на наркотици, изнудване и грабежи.

По информация на прокуратурата, полският гражданин е бил задържан на 23.05.2018 г., на територията на Пловдивска област. Спрямо полякът има издадена Европейска заповед за арест още през лятото на 2012 година за изтърпяване на наложено му от полски съд наказание лишаване от свобода в размер на 6 години и 10 месеца. Посоченото наказание е било наложено за извършени на територията на Република Полша множество престъпления, а именно: участие в криминална организация за производство и дистрибуция на наркотични вещества; трафик на над 48 кг. наркотични вещества; участие в отглеждането на канабис /повече от 540 храста/; ръководене на криминална организация, чиято цел е била придобиване на доходи от продажба на наркотици, проституция, кражби, грабежи и др.; продажба на наркотици – повече от 16 кг. амфетамин, 36 000 таблетки екстази и 80 гр. кокаин; кражба на електричество за отглеждане на марихуана; изнудване; заплаха; подправка на документи; грабежи; кражби и др.

На 26.05.2018 г. Окръжна прокуратура – Пловдив е поискала от съда вземане спрямо полския гражданин на мярка „Задържане под стража”, с оглед обезпечаване производството по предаването му на полските съдебни власти за изтърпяване на наложеното му наказание. Искането е било уважено от Окръжен съд – Пловдив. Предстои разглеждане от съда на производството по изпълнение на ЕЗА по същество.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините