BG | EN

Полфрийман може да напусне страната, потвърди съдът

Джок Полфрийман (в ляво на снимката)
Снимка: Свободна Европа (RFE/RL)

Австралиецът Джок Полфрийман, който беше освободен предсрочно от затвора вече няма забрана да напуска страната, тя е отпаднала с налагането на присъдата му за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. Това се казва в разпореждане на съдия Даниела Талева от Софийския градски съд.

Според неговия текст забраната е била наложена от прокуратурата в момента, в който Полфрийман е бил задържан за убийството на Монов, пише още в разпореждането. Целта на налагането й е била да спре евентуален опит на Полфрийман да напусне страната, преди делото срещу него да е приключило.

„С факта на влизане на присъдата в сила е приключило наказателното производство по цитираното дело, което води до отпадане ex lege (по силата на закона) и на самата забранителна мярка, поради което и за съда липсва възможност за произнасяне по същество по депозираната молба, в която се съдържа именно такова искане за отмяна на наложеното ограничение“, пише още в разпореждането на съдия Даниела Талева. То е окончателно и не подлежи на промяна.

Полфрийман беше осъден оковчателно на 20 години затвор през юли 2011 г. от Върховният касационен съд, но той е в ареста от декември 2007 г. Тогава на 27 декември следулично сбиване той уби студента Андрей Монов и рани приятеля му Антоан Захариев на пл. „Св. Неделя“ в София.

Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора с решение на Софийския апелативен съд. Той излежа почти 12 от наложени му 20 години затвор.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините