BG | EN

Полиция и прокуратура разследват сигнал за насилие над дете в детска градина във Велинград(допълнена)

Илюстративна снимка: Снимка на Esi Grünhagen от Pixabay

Районна прокуратура-Пазарджик наблюдава досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда на малолетно дете от длъжностно лице от персонала на детска градина във Велинград, съобщиха от държавното обвинение днес след като снощи кадри от проявеното насилие са разпространени в социалните мрежи. 

В момента се извършват разпити на свидетели. Предстои по делото да бъдат назначени експертизи и да бъдат проведени допълнителни процесуално-следствени действия, съгласувани с наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Пазарджик – териториално отделение-Велинград.

Първоначалният срок за приключване на разследването е двумесечен.

Регионалното издание „Темпо“ – Велинград съобщи, че вечерта на 29 май, минути след приключване на тържествен концерт по случай 70 години от създаването на първата детска градина във Велинград – ДГ „Фантазия“, в няколко велинградски групи във фейсбук е публикуван клип, на който се вижда как служителка на детското заведение малтретира по недопустим начин малко дете. В социалните мрежи е последвал взрив от коментари, включително с призиви за организиране на протест на 30 май.

Проблемът се дискутира на днешната сесия на Общински съвет – Велинград, където са отишли както директорът на детската градина, така и бабата на на малтретираното дете.

По-късно пред журналисти в Пазарджик и.д. районен прокурор на Пазарджик Радослав Бакърджиев съобщи, че уличената в насилие служителка на детското заведение е задържана за срок до 24 часа по закона за МВР.

От Община Велинград излязоха със становище, в което казват, че на свикано от кмета Костадин Коев заседание на комисията за детето към местната администрация са изслушани представители на всички компетентни и заинтересовани институции и общински съветници, родители на деца от детската градина и нейният директор Мая Якимова. Според изнесената на него информация, досега в общинска администрация, в отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане“ и в други институции не са постъпвали никакви сигнали за малтретиране на деца в детски и учебни заведения на територията на община Велинград. Бащата на детето, което е заснето в клипа, споделил, че от 10 април то не е посещавало детската градина. 

Директорът на детското заведение е наказан със забележка.

Със самото дете и с групата, в която то се обучава, ще работи психолог по предложение на директора на Дирекция „Социално подпомагане“, уточняват още от Община Велинград.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините