BG | EN

Полиция и прокуратура проверяват укривана ли е информация за наличие на уран във водата на Харманли

Снимката е илюстративна.
Снимка: pixaby.com

Полицията и прокуратурата са започнали проверки заради съмнения  за укриване на информация за наличие на уран във водата на Харманли. Проверка за качеството на водата както в Харманли, така и в Хасково и околните населени места започва и Комисията за енергийно и водно регулиране. Проблемът в Харманли е от сряда, а в Хасково продължава вече година и 5 месеца. Засегнати са над 100 хиляди жители на областта, съобщава БНР.

Заради липсата на ясен отговор на въпросите на хората в Харманли откога има уран във водата, а също и до кога, полицията и прокуратурата са започнали проверка дали институциите са укривали информация. Протоколът за изследванията за уран и алфа-активност, където са посочени завишените норми е от 27 юли тази година, пояснява БНР.

Пред радиото управителят на ВиК-Хасково Тодор Марков е заявил, че разминаване в информацията няма: „На 15-и ни го изпратиха. Те ги вземат пробите, консервират ги, замразяват ги в хладилниците, и когато им дойде редът. Няма забавяне. Просто това е датата, която те са я пуснали за работа. Мисля, че резултатите са излезли на 13-и, на 15-и имаме предписанието“.

Кметът на Харманли Мария Киркова също потвърдила, че е била уведомена с писмо от РЗИ на 15 август: „В късния следобед РЗИ ни информира с уведомително писмо, че има проблем с водата на Харманли. Разбира се, Общината веднага отреагира, уведоми кметствата, града, гражданите“, казва Киркова, цитирана от БНР.

От сряда (15 август) водата в Харманли е забранена за пиене и готвене заради завишени количества на уран 1,5 над допустимите норми и пет 5 повече алфа-активност.

По този повод регионалното издание „Сакарнюз“ писа, че за последните няколко месеца от местната здравна инспекция идват взаимно противоречащи си сигнали. През пролетта инспектори минали по училищата в Харманли и направили предписание на директорите да възстановят или направят нови чешми в дворовете и в сградите, защото за разлика от водата в Хасково, в Харманли тя била с добри показатели. Срокът, който дали за изпълнение е септември 2018 година и за да го изпълнят в срок, училищата отделили пари от бюджетите си. Само след 3 месеца водата в този край се оказала опасна. Специалисти, работили в уранодобива, коментирали за изданието, че завишеното съдържание на уран е вследствие продължителните валежи, които са вдигнали статичното водно ниво на подпочвени води.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините