BG | EN

Полицията претърсва офиси на заведения в София, за да задържи ръководителите на организирана престъпна група

Снимка: pixaby.com

Специализираната прокуратура претърсва офиси на фирми в София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, известен преди време като „Кошарите“.  Извършват се обиски на лица и разпити на свидетели в столицата с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.

В официалната информация, публикувана от държавното обвинение се посочва, че действията на Специализираната прокуратура са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Пловдив, предвид събрани доказателства за престъпления, извършени от организирана престъпна група,  занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари.

На 24.08.2018 г. Окръжна прокуратура – Пловдив  привлече като обвиняеми 23 души за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари, задържани в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната – в Дупница, в Горна Оряховица и в Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава  е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 хил. кутии цигари от различни марки, на стойност 1,5 млн. лева.

Иззети са били всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са били и още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства. Установено било, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 хил. кутии на ден.

Към настоящия момент две от задържаните лица са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четири лица са с мярка „домашен арест“, поясняват от прокуратурата.

В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са били събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините