BG | EN

Полицията започва проверка на всички къщи за гости, изградени по европроекти

полицейски автомобил
Снимка: Pixabay

Главният прокурор Сотир Цацаров е възложил на Главна дирекция „Национална полиция“ да направи проверка на всички къщи за гости в страната, които са изградени със средства по програми, финансирани от Европейския земеделски фонд, съобщи прокуратурата.

Полицията ще трябва да провери дали къщите се използват по предназначение. Повод за проверките станаха медийни публикации от последните дни за случаи с къщи за гости, изградени с европари, които, обаче, се ползват за лични нужди на собствениците и в тях не се настаняват туристи. Първият случай бе със заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, а вторият – със свекъра на нардния представител Елена Йончева.

Вчера от държавното обвинение съобщиха, че се проверяват три къщи за гости на семейството на съпруга на Елена Йончева, а днес – че се прави проверка и на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, по отношение на когото е била сезирана и антикорупционната комисия – за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси.

По разпоредената цялостна проверка на къщите за гости в страната, ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет – изграждане/модернизиране на туристически обекти – жилищни сгради (къщи) за гости. На място полицията ще установява дали къщите се ползват за гости, като ще се изискват заверени копия от регистри за настанени туристи и от документи за регистриране и категоризиране на обекта. Ще се търси информация за заплатените туристически данъци, за регистрационните карти за нощували туристи и дали въпросните туристи наистина са ползвали къщите за гости.

Главният прокурор е разпоредил на полицията и извършване на проверка на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Ръководството и подпомагането на проверките Сотир Цацаров е възложил на екип от прокурори, а срокът за приключване на проверките е два месеца.Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините