BG | EN

Полицията задържа 58 души за боеве с кучета

питбул
Снимката е илюстративна. Снимка: pixaby.com

Незаконни боеве с кучета са били пресечени при съвместна операция на полицията в София и Самоков. Арестувани са били 58 души, а 9 кучета от породата „питбул“ са предадени на компетентните органи.

В съобщение на МВР се посочва, че в гориста местност над язовир „Искър“, в землището на Панчарево, в изоставена панелна постройка, част от бивш пионерски лагер, са били установени две дървени арени за провеждане на незаконните боеве, а около тях множество паркирани автомобили с регистрационни табели от различни области на страната. Общо 58 души – жители на различни населени места са били задържани и конвоирани в полицейското управление в Самоков за провеждане на необходимите процесуално-следствени действия по случая. Тепърва ще се изяснява ролята на всеки от задържаните. В част от автомобилите на задържаните са били открити и 9 кучета от породата „питбул“, които са предадени на служители от Столичното общинско предприятие „Екоравновесие“.

Предполага се, че става дума за организирани боеве и залози.

В началото на февруари британската обществена телевизия Би Би Си излъчи разследване, в което се показва, че българин ръководи мрежа за кучешки боеве и търговия с обучени за битки кучета. Видеото е било осъществено с помощта на неправителствената организация „Лига срещу жестоките спортове“ и частни детективи. Българинът е от Русе и бе показан като организатор на мрежата и собственик на развъдник за питбули и фирма за превоз на животни. Според разкритията във филма, русенецът осигурявал животни в поне 29 страни от целия свят – от Виетнам, Непал, Пакистан и Близкия изток, до Западна Европа и САЩ. „След толкова скандални разкрития намесата на полицията и прокуратурата трябва да е незабавна“, заяви след излъчването му Явор Гечев от международната организация за защита на животните „Четири лапи“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините