BG | EN

Полицията задържа 43-ма души при операция срещу финансиране на международния тероризъм

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Специализираната прокуратура, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“(ГДБОП) са провели операция на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч срещу финансирането на международния тероризъм. При операцията, предшествана от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз, са задържани 43-ма души, съобщиха от прокуратурата.

Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група.

По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица, допълват от прокуратурата. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са били извършени  7 претърсвания и изземвания.

В хода на разследването са били иззети са документи, пари 32 000 евро и др. вещи.

Задържани са били 43 лица за срок до 24 часа, като предстои прокуратурата да прецени на кои от тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Установено е било, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в гр. София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност, се разбира още от съобщението на държавното обвинение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините