Полицията е премълчала пътен инцидент със сина на областния управител на Търговище

Илюстративна снимка: mvr.bg

Синът на областния управител на Търговище Митко Стайков – Калоян Стайков, е предизвикал пътен инцидент в четвъртък, 14 май. Случаят обаче не е включен в полицейския бюлетин на дирекцията на МВР в Търговище от 15 май. За произшествието се разбра първо от социалните мрежи, а след наша проверка инцидентът беше потвърден и от говорителя на областната дирекция Ани Кръстева.

На 14 май Стайков-младши, който управлявал лек автомобил „Мерцедес“, не спрял на пешеходна пътека и застрашил жена и дете, които в този момент пресичали по зебрата. Инцидентът е станал на оживена улица в централната част на Търговище, а с поведението си водачът е създал опасна ситуация за пешеходците. Това беше потвърдено и от Ани Кръстева. За щастие, жената и детето не са били блъснати и не са пострадали.

В Областната дирекция на МВР на 15 май е депозирана жалба от жената, чието предимство е било отнето на пешеходната пътека. „Своевременно е извършена проверка от полицията, установен е извършителят и му е съставен Акт за административно нарушение по чл. 119 от Закона за движение по пътищата“, съобщи говорителят на областната дирекция, като потвърди, че санкционираният е синът на областния управител Митко Стайков.

На въпроса защо инцидентът не е включен в полицейския бюлетин, обяснението беше, че не се описват „леките“ случаи. „На практика в този случай няма пътно произшествие, става въпрос за опасна маневра с отнето предимство на пешеходци, но не е имало сблъсък и пострадали хора“, каза говорителката на областната дирекция. Тя допълни, че в бюлетина се включват само тежки пътни произшествия със загинали или ранени хора, или със значителни материални щети, а по-леките инциденти се водят на отчет, но не се описват.

„Случаят не е прикриван, напротив, водачът веднага е установен и му е наложена санкция“, каза Кръстева по повод недоволството в социалните мрежи, че полицията прикрива инцидента. Произшествието предизвика широк отзвук в една от популярните групи на Търговище във Фейсбук, където съпругът на застрашената жена – Пламен Петров, пусна емоционален пост. „Джигита, който щеше да убие детето и жена ми на пешеходна пътека, е Калоян Стайков, син на областния управител Митко Стайков“, написа Петров ден след инцидента. И изрази възмущение, че до този момент никой от семейството на водача не се е извинил. Петров твърди, че виновният шофьор дори заплашвал близките му, използвайки името на баща си. Няма да оставя случая така!, зарича се Пламен Петров „Дотогава, докато има справедливост и не отнемат правоспособността на такива джигити, защото въпросния джигит вероятно пак ще прави гонки с коли и дрифтове, но ние ще си търсим правата и моля не оставяйте да покриват такива случаи“, написа Петров в социалните мрежи.

След като случаят предизвика много гневни реакции, в дискусията вчера се включи и областният управител Митко Стайков, който изрази съжаление за инцидента, но видя и атака срещу себе си. „Синът ми е пълнолетен и ще носи отговорност. Има компетентни органи, които да разследват и да санкционират, но не разбирам защо намесвате и моето име в тази нелепа ситуация. Съжалявам за това, което е направил, той ще си понесе наказанието, но си мисля, че атаката е срещу мен. Явно има и друг подтекст!“, написа Стайков в популярната група.

Съпругът на застрашената жена обаче е категоричен, че в искането му за справедливо наказание на шофьора няма никаква политика.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам