Полицията е задържала 34 души за купуване на гласове

Илюстративна снимка: Pixabay.com

Обвиняеми лица по образувани досъдебни производства за каналджийство, лихварство, пране на пари, наркоразпространение и други, изграждат престъпни мрежи по предлагане на имотни облаги с цел осигуряването на гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция на престоящите у нас парламентарни избори. Това е изводът на прокуратурата след анализ на престъпността, свързана със законосъобразното провеждане на изборите на 4 април.

Според информацията, разпространена от държавното обвинение, към 31 март 2021 г. общо 144 сигнала за нарушения на изборния процес е отчело Националното междуведомствено звено, „създадено с цел бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с изборния процес“. Образуваните до момента досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са общо 14, като по тях са задържани 34 души.

От прокуратурата поясняват, че на 30 март са били проведени специализирани операции в три области, но не посочват кои са те. Действията са били извършени във връзка с образувани досъдебни производства за пране на пари и лихварство, по които е имало събрани данни, че се извършва и престъпна дейност, против политическите права на гражданите.

Компетентните прокуратури са поискали налагането на запори на сума в размер на над 425 хил. лв., като от задържаните лица са иззети и около 240 хил. лв. и евро, за които разследващите имали данни, че са предназначени за купуване на гласове.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам