BG | EN

Полицията в Шумен повика Веселин Маринов на помощ срещу телефонните измами


Снимка: pixabay.com

Веселин Маринов, за когото премиерът Борисов каза, че “не иска повече да му пее по концертите”и Славка Калчева ще са звездите на събитие в Шумен, организирано за 2500 пенсионери. Концертът е организиран от местната полиция като част от кампания за информация и превенция срещу телефонните измами.

“Нестандартният подход, предприет от областната дирекция на МВР в гарада, е опит да се преобърне печалната статистика на този вид престъпления в Шуменско, каза директорът на ОДМВР старши комисар Ялчън Расим. Миналата година се оказа рекордна в нанесените щети – жертви на измамниците станаха 44 души, които загубиха общо 316 хил. лв.”.

Огромните загуби показват, че досегашната традиционна превенция – предупреждения по медиите, срещи по кметства и пенсионерски клубове, не дава резултат. Въпреки усилията на полицията, 2018 г. се е оказала рекордна по размера на откраднатите пари в Шуменско, затова областната дирекция е потърсила друг начин да достигне до възрастните хора, обясни шефът на регионалната дирекция.

След направен анализ е установен профилът на най-честите жертви на телефонни измами в региона – това са жени на възраст от 55 до 75 години, живеещи в широкия център на областния град. Едно от обясненията е, че в централната част на Шумен хората масово са запазили стационарните си телефони, на които звънят престъпниците. В същото време, в малките общини Венец, Хитрино, Никола Козлево, Каолиново и Върбица изобщо няма регистрирани телефонни измами. Базирайки се на този профил, от полицията се запитали какво може да събере на едно място потенциалните жертви на измамници, за да бъдат предупредени как да се пазят от подобни престъпления, обясни старши комисар Расим. Така се появила идеята за големия концерт, който ще се състои на 13 юни от 18,30 ч. в зала Арена – Шумен.

Веселин Маринов и Славка Калчеви били поканени, тъй като при разговори с пенсионерите се установило, че възрастните жени, които най-често стават жертва на измами, предпочитат именно тях на сцената.

Участието на изпълнителите и цялата организация на концерта ще бъде финансирано от шуменското дружество “Алкомет”. „Нашата фирма е силно ангажирана с уязвимите хора, затова ние с радост подкрепяме инициативата на шуменската полиция“, каза говорителят на “Алкомет” Мая Блъскова. Местната администрация ще предостави безвъзмездно зала “Арена Шумен”, за която иначе би трябвало да получи наем от 3600 лв.

Преди концерта полицейски инспектори, жертви на телефонни измамници и хора, набелязани за „мулета“ ще разкажат на пенсионерите механизма на престъпленията. Очаква се залата да се напълни до максималния си капацитет – 2500 души, а поканите за концерта са разнесени от районните полицейски инспектори във всички пенсионерски клубове в града. Поканени са и възрастни хора от десетте общини в региона, за които местните кметове ще организират транспорт.

Надяваме се, че така информацията ще се разпространи най-бързо и ще достигне до максимално много хора, каза шефът на регионалната дирекция в Шумен. „Ако тази година измамите паднат от 316 хил. лв. на 216 хил. лв., това ще е успех, ако броят на жертвите намалее поне с 10 души – това ще е също успех“, каза старши комисар Ялчън Расим.

Първите телефонни измами в Шуменско са регистрирани още през 2000-2001 г., но откраднатите суми бяха значително по-малки. През годините най-голямата изгубена сума от жертва на телефонна измама е над 30 хил. лв.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините