BG | EN

Полицаят, блъснал човек на пътя и избягал в чужбина, ще излежи присъдата си

Снимка: скрийншот Btv (архив)

Бившият полицай Никола Ерелийски ще излежи ефективната си присъда от 2 години затвор за убит човек на пътя, постанови Пловдивският апелативен съд. Защитата на Ерелийски, който е задържан на 17.08.2018 г. във Великобритания, в изпълнение на Европейска заповед за арест, поиска той да бъде освободен поради изтичане на давност за изпълнение на наказанието.

Никола Ерелийски е осъден на две години лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години с влязла в сила присъда на Пловдивския окръжен съд.

Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на личния си лек автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е
нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 37-годишния Радостин Николов – баща на две деца. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г.
Престъплението е извършено след употреба на алкохол, с концентрация в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда. Със същата присъда Ерелийски е осъден да заплати на съпругата и на малолетната дъщеря на починалия по 100 хил. лв. на всяка от тях. Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

Задържан е на 17.08.2018 г. във Великобритания, гр. Мичам, като според съда това е станало преди настъпването на абсолютната давност за изпълнение на наказанието, която е изтичала на 22.09.2018 г.

Съдебните власти на Обединеното кралство са предали на България задържания, който е бил изпратен в Пловдивския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Днес пловдивският апелативен съд потвърди определението на окръжния съд, като посочи в мотивите си, че по делото са приложени над 30 докладни записки, касаещи проведени издирвателни мероприятия за установяване на местонахождението на осъдения, а давността влиза сила, когато се докаже, че държавните органи проявяват абсолютно бездействие по случая.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините