Полицай, разследван за корупция твърди, че е изпълнявал поръчки на властта

Илюстративна снимка: pixabay.com

Полицай от участъка в Доспат е разследван за рекет и корупция и сам признава пред съда, че е изпълнявал поръчки на властта.

От септември т.г. мл. Инспектор Росен М. е временно отстранен  от длъжност. Срещу него е образувано дисциплинарно производство. 

От Дирекция „Вътрешна сигурност” започнали проверката по внесени жалби от граждани. Хората обвиняват полицая в рекет и корупция. Посочват, че той им е искал пари за лечение на болната му от ковид майка, които така и не връщал, както и, че се е възползвал от служебното си положение да всява страх. 

Росен М. обжалва в Смолянския административен съд заповедта, с коя е освободен от длъжност, иззета му е служебната карта, личния знак и служебното оръжие. 

Жител на село Късак разказва, че докато шофирал бил спрян на пътя от полицая. „Каза, че ще ми прости, но да се обадя на баща ми да му даде едни пари, за да не ме закача. Баща ми се съгласи, след което получи сметката на сина му, където преведе сумата от 700 лв.“, разказва 33-годишният мъж. Негов съселянин също станал „жертва” на униформения. 42-годишният мъж дори му направил мебели на ниска цена, за да не го закача на пътя, но бил спрян за проверка. Тогава Росен М. му поискал 1000 лв. Мъжът не му ги дал и започнали проблемите му на пътя. Случвало се е за един ден да бъде спиран и проверяван пет пъти, натрупал много глоби, които плащал веднага. Принудил се дори да сложи в колата си две аптечки и два пожарогасителя, за да се отърве от постоянния тормоз. 

Пред Административния съд в Смолян, в своя защита, Росен М. заявява, че изпълнявал поръчки: „Трябваше да спирам хора, които са неудобни на местната власт (Община Доспат се управлява изцяло от ГЕРБ. Както кметът, така и всички общински съветници в ОбС, са от партията на Борисов – б.а.) и да ги глобявам, да им вземам книжките, да им образувам страх“. По негови думи, след като се противопоставил на тези нареждания, започнали проблемите с шефа му – началникът на участъка в Доспат, с когото до днес са във война. 

С решение от 7 декември т.г. заповедта на ст. комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР – Смолян, с която Росен М. е отстранен от длъжност, бе потвърдена. Административният съд посочва в мотивите си, че полицаят разполага с възможност да въздейства върху определени лица, за да осигури за себе си благоприятни правни последици. „Няма съмнение, че при продължаване на фактическото състояние, в което той е полицейски служител и на фона на информацията в общността, че срещу него се води дисциплинарно производство, прогнозата за обективност на евентуални свидетелски показания, е негативна“, пише в решението си председателят на Административния съд Игнат Колчев.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам