BG | EN

Полицай от СДВР участвал в трафик на бежанци от Бургас към София

Брифинг на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов
Снимка: podtepeto.com

Служител на Охранителна полиция към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е бил арестуван за трафик на бежанци от Бургас до София. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов на извънреден брифинг днес, часове след разкриването на схемата за превозване на нелегално преминали през границата с Турция емигранти от Афганистан.

Общо 22-ма афганистанци са ползвали услугите на четирима наши трафиканти, сред които и 29-годишнияг полицай от Столичната дирекция, предаде пловдивското издание „Под тепето“. 16 от мигрантите били откарани до София при първия курс, а служителят на МВР трябвало да направи втори, за да качи последните бежанци от Бургас в „бърз Мерцедес“. Бургаски служители на реда забелязали съмнителните лица и се опитали да спрат немския автомобил на няколко километра от изхода на морския град в посока столицата. Шофьорът обаче избягал. Изплъзнал се на полицейските засади на още няколко места по магистралата- край Сливен, Стара Загора и Пловдив. Карал с изключително висока скорост, близо 200 километра в час, поради което използването на технически средства за спирането на автомобила било неуместно, пояснил Румен Попов.

От Пловдив Мерцедесът отбил за Карлово. Край Баня прелетял през поредната полицейска блокада и се озовавал в центъра на подбалканския град. Там 29-годишният шофьор изоставил бежанците, като им обяснил, че срещу сто долара на човек ще оправи проблема с полицията. Отново потеглил, при това с багажа им и дори с портфейлите им, като по-късно изхвърлил всичко, освен документите и парите на „клиентите” си. Задържан е бил чак в Пирдоп, малко след като бил обявен за издирване. До този момент полицаите, които преследвали беглеца, не предполагали, че той е техен колега. Разбрали, когато намерили в автомобила служебната му карта.

Веднага след задържането му в апартамент в столицата били открити още 16 чужди граждани, пребиваващи незаконно у нас. По думите на окръжния прокурор Румен Попов, задържаният служител на Охранителна полиция към СДВР е дал обяснения пред колегите си за участието си в канала и оказва пълно съдействие за разследването.

В тока на едната обувка на полицая бил открит тайник с прахообразно вещество. Изчаква се анализ да установо какво е, но задържаният служител на реда обяснил, че го ползвал, за да седи буден цяла нощ, докато превозва нелегално пребиваващите лица.

Арестуваният полицай е трябвало да получи две хиляди лева, за да трафикира нелегални емигранти, поясняват още от прокуратурата, цитирани от „Под тепето“. Още три лица са установени в схемата на този етап. Срещу тях може би ще бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. На този етап няма данни за участие на други полицаи в нея, пояснил пловдивския окръжен прокурор.

Двама мъже от групата, организирала превозването на бежанците, са арестувани в София, а един още се издирва, съобщи още Попов.

Задържаният полицейски служител ще остане в ареста за 72 часа, след което от съда ще бъде поискано да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Откритите в Карлово афганистанци са на възраст между 16 и 22 години. В апартамента в София са били открити 15 възрастни и едно дете на около 10 годинки. Всички са мъже. Били са се насочили към Западна Европа. След като бъдат разпитани, всички те, според разследващите, ще бъдат настанени в дом за временно пребиваване.

Досъдебното производство се гледа от Районна прокуратура- Карлово, а по случая са работили полицаи от София, Пловдив и Карлово, както и служители на Вътрешна сигурност.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините