Полицай е наказан за грубо отношение към лекари в Девин

Илюстративна снимка: Michal Jarmoluk от Pixabay

Служител в Районното управление на МВР в Девин е наказан за грубо отношение към екип на Филиала на Iпешна медицинска помощ (ФСМП) в града. Инспекторът в криминална полиция Илия Гадженаков е с наложено „порицание“ за срок от 6 месеца, което бе потвърдено и от Административния съд в Смолян.

Инцидентът между полицая и дежурния екип станал през нощта срещу 28 август 2019 г. На смяна във филиала били д-р Веселин Велев, медицинските сестри Драгнева и Топалова, както и шофьорът Хайтов. Същата вечер след 23,00 ч. с детето си пристигнал Гадженаков. По думи на полицая, въпреки, че то имало близо 40 градуса температура д-р Велев не проявил нужната съпричастност и състрадание. Афектиран от отношението на лекаря притесненият баща заявил: „Малко ви бият докторите“. По време на прегледа отправял обиди към екипа и ги обвинил, че взимат незаслужени надбавки към заплатите си.

На 30 август обидените служители на ФСМП – Девин, подали жалба до началника на Районното управление на МВР Здравко Абаджиев за грубото държане на Илия Гадженаков, и сигнал в прокуратурата. Сформирана е комисия, която излиза със становище, че е допуснато нарушение на Етичния кодекс за поведение на служители на МВР. С поведението си полицаят е нарушил служебната дисциплина, което е в разрез с добрите взаимоотношения по служба между служителите на ФСМП – Девин и служителите на РУ на МВР, сочи проверката. От Районната прокуратура отказват да образуват досъдебно производство, поради липса на доказателства за извършено престъпление.

Илия Гадженаков обжалва наказанието в Административния съд в Смолян, като поиска отмяната на заповедта, с мотив, че комисията не е взела под внимание обясненията му, доверила се само на едната страна и думите му били интерпретирани погрешно, били извадени от контекста на разговора с екипа на филиала. В съдебно заседание полицаят признава, че е отворил темата за побой над медици, но твърди, че е неправилно разбран от служителите на ФСМП. Искал е да каже друго – че в този момент е разбрал защо хората идват в Спешния център притеснени за своите близки и в състояние на стрес изливат своите емоции върху медицинските работници, а не трябва да е така.

Според съдия Добринка Грибачева от Административния съд Илия Гадженаков се е държал неподобаващо за държавен служител от МВР, като е викал и коментирал на висок глас в спешния център. „Допуснал е нарушение на Етичния кодекс – като държавен служител той е задължен да пази доброто име на институцията, която представлява, да насърчава хората да спазват закона, като дава личен пример с поведението си и да се отнася с уважение към всички представители на обществото“, пише в съдебното решение, което е окончателно и не подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

„Запознат съм със случая. Категорично не споделяме такова поведение и затова сме предприели дисциплинарни мерки“, каза за „За истината“ началникът на Областната дирекция на МВР в Смолян ст. комисар Николай Димов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам