Полицай е арестуван за издаване на фалшиви документи

Снимка: пресцентър прокуратура

Полицейски служител в Дирекция „Миграция“ към полицията в Пловдив и още петима души са привлечени към наказателна отговорност за това, че с цел имотна облага, подбудили и подпомогнали други лица, които съставяли неистински карти за постоянно пребиваване на чужденци на територията на Република България.

Според разследващите, групата снабдявала с лични карти чужденци срещу заплащане на различни суми, достигащи до над 10 хиляди евро. Документите са ползвани от граждани на Турция, Албания и Тунис, за да пътуват свободно в Европейския съюз, съобщиха от прокуратурата.

Полицейският служител – инспектор в дирекция „Миграция“, снабдявал другите обвиняеми  с данни от информационните архиви на МВР, поясняват от държавното обвинение.

При извършените претърсвания и изземвания в жилища, леки автомобили и служебни помещения са били намерени и иззети множество фалшиви карти за продължително пребиваване на чужди граждани в Република България, иззети са били вещи, необходими за изготвяне на тези неистински документи за самоличност – снимки на различни лица, копия от документи за самоличност на албански граждани, заготовки за изготвянето им, преса за изработката им  и др. 

Спрямо трима от участниците са повдигнати обвинения и по чл. 281 ал.1 от НК – за това, че с цел имотна облага противозаконно подпомагали чужденци – граждани на Турция и Тунис, да пребивават в България в нарушение на закона, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 г. и глоба от 3 хил. до 10 хил. лева.

По отношение на друг от задържаните е повдигнато обвинение и за това, че държал служебни знаци в нарушение на Закона за МВР и Закона за съдебната власт – служебни знаци на ГДБОП, ГД „Национална полиция“ и Прокуратура на Република България – престъпление по чл. 274а , ал. 1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 г. или „Пробация“. 

До момента има установени двама чужди граждани, които са направили опит да напуснат пределите на България в посока държави от ЕС, с предоставените и изготвени от обвиняемите неистински документи. Те са били задържани на съответните гранични пунктове у нас. Иззети са пет броя неистински официални документи за продължително пребиваване в България на чужденци, които са с изключително високо качество на изработка. При претърсванията и изземванията на два от адресите са намерени и огнестрелни оръжия – два броя пистолети  и боеприпаси. Наред с това обвиняемите са се занимавали и с изготвяне на неистински дипломи за завършена степен на образование, които ги продавали по 2 хил. лева.

Снимка: пресцентър прокуратура

Утре, 19 януари 2021 г., Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо петимата обвиняеми.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам