Полицаи ще регулират влизането на хора в големите магазини в Пловдив

Илюстративна снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Община Пловдив е мобилизирала за контрол екипите на МВР, Общинска полиция, Общинска охрана и Общинския инспекторат в града, за да се избегне струпването на хора в големите магазини в пиковите часове. Това се разбра от съобщение на кмета Здравко Димитров в социалната мрежа след като редица граждани разпространиха в почивните дни снимки, които показваха тълпи от купувачи в магазините за подаръци, както и огромни опашки от хора, застанали близо един до друг.

„Още вчера направихме организация съвместно с директора на ОДМВР-Пловдив старши комисар Йордан Рогачев и екипи на полицията, които ще дежурят пред входовете на големите магазини, за да контролират пропускането на клиенти след 17:00 в делнични дни и по цял ден събота и неделя до 2 януари 2021 г. Общинска полиция, Общинска охрана и Пловдивски общински инспекторат продължават с проверки по всички търговски обекти и в градския транспорт.“, написа Здравко Димитров.

Областният управител и председател на Областния кризисен щаб в Пловдив Дани Каназирева поиска от Регионалната здравна инспекция в Пловдив да състави акт и да наложи санкция на магазин „Джъмбо“, а при следващо нарушение магазинът да бъде затворен.

Позицията й е по повод сигналите за неспазване на противоепидемичните мерки в магазина от тази верига в Пловдив.

Решението на Областния кризиесн щаб е за до 150 посетители във всеки хранителен и нехранителен магазин в Пловдив областта, припомня Каназирева.

Тя е разговаряла с управителя на магазин „Джъмбо“ и е получила уверението му, че ще бъдат взети мерки и посетителите вътре в магазина ще бъдат редуцирани, според решението на Щаба.

Ако струпването на хора в големите магазини продължи, както беше през изминалите почивни дни, ограничителните мерки ще бъдат разширени и ще обхванат и тях. Това заяви тази сутрин в интервю за Би Ти Ви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Моловете бяха затворени, защото беше преценено, че в тях се събират и хора, които не пазаруват, което увеличава опасността от зараза. Ако тези големи магазини се очертават като огнища на разпространение на коронавируса, ще трябва да бъдат затворени“, каза Кунчев. Той подчерта, че отговорност за струпалите се клиенти носят собствениците и управителите на търговските обекти, които не е трябвало да го допускат.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам