Полицаи са задържани за подкуп в Русе

Снимка: пресцентър прокуратура

Полицейски служители са задържани в Русе по досъдебно производство за корупционни престъпления, съобщи прокуратурата. Задържаните са 44-годишен командир на отделение и двама 41-годишни младши автоконтрольори от група „Охранителна полиция“ на районното управление на полицията в Сливо поле, Русенска област.

Тримата полицаи от Сливо поле имат повече от 20-годишен стаж в системата на МВР, поясниха пред журналисти от МВР.

По информация на държавното обвинеие, на 06.01.2021 г. срещу 7.01.2021 г. на пътя Силистра-Русе в района на гр. Сливо поле двама полицейски служители от управлението в Сливо поле при дирекцията на полицията в Русе осъществявали пътен контрол. По време на проверката те установили нарушение от водач на автомобил на Закона за движение по пътищата  (ЗДвП), но вместо да му съставят акт и той да заплати глоба в полза на държавата, му поискали сумата от 30 лева, която задържали за себе си.

Непосредствено след получаване на поискания подкуп полицейските служители са задържани. При извършен на мястото личен обиск сумата е намерена в униформата на единия от тях.

Окръжна прокуратура-Русе и Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР са наблюдавали полицейските служители в продължение на повече от 5 месеца. При разследването са установени и документирани множество случаи на получени подкупи от автоконтрольори от РУ-Сливо поле. По време на дежурство те вземали подкупи от шофьорите, които били спирани за проверка. Рекетът се е извършвал на пътя. Служителите са подбирали служебните коли, които нямат камери за видеонаблюдение, за да имат възможност да не бъдат записвани, но пък дирекция „Вътрешна сигурност“ има други способи, за да ги наблюдава“ – посочи пред журналисти началникът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков.

По думите на окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев, цитирани от БНР, полицаите през петте месеца, когато са били наблюдавани, полицаите на всяка смяна си разделяли по 100-150 лева и, както те сами обяснявали, „правели по две хубави надници за днес“.

По образуваното досъдебно производство са повдигнати обвинения на трима полицейски служители: на командира на отделение в Група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле за 12 подкупа и на двамата младши автоконтрольори съответно за 5 и за 9 подкупа.
Тримата обвиняеми са задържани под стража с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Русе за срок до 72 часа и се намират в ареста в Русе.

Предстоят разпити на още свидетели и назначаване на експертизи. Прокуратурата ще внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на тримата обвиняеми, посочват още от държавното обвинеие.

За престъплението, в което са обвинени полицейските служители е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба – до 20 хил. лева, лишаване от право да се заема определена държавна и обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам