Полицаи задържаха мигранти, превозвани с частна линейка от мним медик

Илюстративна снимка: пресцентър на МВР

Частна линейка, превозвала 14 мигранти от Сирия, Либия и Тунис задържаха полицаи. Специализираният автомобил е бил оборудван с медицинска апаратура и синя сигнална лампа, която не е била включена. 

Линейката е спряна от екип на бургаската Жандармерия край средецкото село Драка. 

Шофьорът – 31-годишен мъж от София, бил облечен с бяла престилка и е имитирал превоз на спешен пациент. А превозното средство е имало всички отличителни знаци на линейка.

Служителите на реда спират автомобила за проверка след оценка на анализ на риска, каза пред журналисти днес ст. комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР – Бургас. 

Линейката била купена през месец ноември от автокъща в София, от фирма, регистрирана от шофьора наскоро. По думите на ст. комисар Калоянов, фирмата, която я купува няма дейност и не се занимава с медицински услуги, а това е първият курс на линейката. 

Мигрантите са били качени в линейката около Малко Търново. 

По отношение на водача е установено и наличие на наркотични вещества. Той е имал спътник, но неговата роля тепърва ще се установява.

Срещу шофьора е повдигнато обвинение за трафик на мигранти. 

За този вид престъплени законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години и глоба от 5 хил. до 20 хил. лв. Шофьорът е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 72 часа.

Предстои да му бъде повдигнато и второ обвинение за управление на автомобил след употреба на наркотични вещества. 

Очаква се Районната прокуратура в Бургас да внесе в съда искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам