BG | EN

Политически натиск спира отстраняването на съветник в Стара Загора, осъден за купуване на гласове

Общинският съветник в Стара Загора Янко Янков
Снимка: Скрийншот от видео във „Фейсбук“

Повече от месец администрацията на кмета на Стара Загора Живко Тодоров отлага задължението си да изиска служебно от Върховния касационен съд (ВКС) съдебните решения по делото срещу Янко Янков – общински съветник от „Алтернатива на гражданите“. Той беше осъден от Софийския апелативен съд за купуване на гласове на местните избори през 2019 г., а ВКС потвърди със свое решение от 14 март т.г. присъдата като я промени частично.

След силен обществен натиск и реакции на представените в общинския съвет в Стара Загора от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраждане“ общинската администрация изпрати запитване до ВКС и получи отговор на 30 април т.г. С него кметът на общината е уведомен за решението на съда, което е окончателно,  не подлежи на обжалване и е влязло в сила от датата на постановяването му. В писмото е посочено, че след заседанието на 15 май, насрочено по искане на Янков и неговата защита за тълкуване на диспозитива на решението на ВКС, съдът ще изпрати заверени преписи от всички постановени съдебни актове по делото за купуване на гласове.

След Великденските празници – на 8 май Общинската избирателна комисия се събра на заседание с единствена точка в дневния ред – обсъждане на предсрочното прекратяване на пълномощията на Янко Янков.

Представителите на ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха с гласовете си проекта за решение, въпреки че в комисията, освен отговора на ВКС, имаше и актуална справка за съдимост на общинския съветник, в която е отразена присъдата му.

На заседанието, по негова молба, присъстваше и осъденият съветник, който близо половин година суфлираше от първия ред на председателката Ивета Лазарова, с която живее на семейни начала и е майка на едно от децата му. Той влезе самоуверено в залата, където заседава избирателната комисия преди да бъдат поканени граждани и журналисти и засне с телефона си цялата дискусия по неговия казус, докато председателката забрани същото на регионална телевизия.

След това държа десет минутна реч, в която акцентът бе, че той всъщност е  оправдан и очаква на 15 май ВКС да поправи грешката си. А на финала се обърна патетично към участниците в заседанието с въпроса „ако се окаже, че съм невинен, как ще изчистите доброто ми име?“, уверен, че има такова в обществото.  

По-важни от арогантността и безпардонността на търгувалия с гласове Янков и явните опити на общинската администрация и на представителите на ГЕРБ в комисията да отлагат във времето прекратяването на пълномощията му, са юридическите въпроси, които този казус поставя.

„Този случай не е единственият“, каза Цветозар Томов – зам. председател на ЦИК, когото „За истината“ потърси за коментар. Според него в този и в други подобни случаи, когато са отказвали да прекратят пълномощия дори и след произнасяне на КПКОНПИ, сме изправени пред един параграф 22.

Защото от една страна общинските избирателни комисии вземат решение, което очевидно противоречи на законовите им правомощия, от друга законодателят им е дал със своя акт правата да придвижат процедурата. Томов даде за пример Хисаря, където година и половина не успявали да прекратят кметски мандат, въпреки че ЦИК няколко пъти връщали решенията на ОИК. 

Цветозар Томов обясни още, че изслушването на Янков е резонно, тъй като заседанията на комисията са открити за граждани,

но ако тя не е гласувала да го изслуша и няма посочени мотиви, тогава то е незаконно, каквото беше и изслушването на осъдения общински съветник.   

Роза Георгиева – началник на канцеларията на председателя на Върховния касационен съд е категорична, че задължение на първоинстанционната прокуратура е да привежда наложените наказанията в сила, в това число и да изпраща решенията на съда до заинтересованите институции и лица.

В конкретния случай това е Софийска градска прокуратура. Затова на 09 април т.г. изпратихме писмено запитване до прокуратурата дали и кога е изпратила по служебен път Решение № 166/14.03.2024 г. на ВКС по наказателно дело № 954/2023г. на САС срещу Янко Янков, но досега писмен отговор не сме получили. А в телефонен разговор  прокурорът Христо Кръстев прехвърли отговорността за тези действия на Софийския градски съд.  

Доцент Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет обърна внимани върху факта, че в случая има издадена присъда и отказ на Общинската избирателна комисия да се съобрази с влязъл в сила съдебен акт. 

Тя не изключва хипотезата при следващо заседание комисията отново да не може да събере кворум за прекратяване на пълномощията на Янко Янков, осъден след избирането му за общински съветник.

И Цветозар Томов, и Наталия Киселова коментираха още, че няма разписани санкции за членовете на ОИК, който е колективен орган.

Затова е необходима промяна в закона, когато общинската избирателна комисия реагира недобросъвестно.

Предстои изпратените и заверените преписи от решението на ВКС и на присъдата на Софийския градски съд до кмета на Стара Загора Живко Тодоров да бъдат предоставени служебно на общинската избирателна комисия. А председателката й Теодора Крумова трябва да изпълни разпоредбата на закона и в тридневен срок да обяви заседание на комисията, която трябва да прекрати предсрочно мандата на осъдения общински съветник, търгувал с гласове на местните избори през 2019 г.

Но както стана ясно от коментарите на експертите, не е изключено ОИК да потвърди решението си от 8 май. Затова казусът „Янко Янков“ в крайна сметка се оказва своеобразен тест за морала на партиите в местния парламент.

Защото техните представители в общинската избирателна комисия с гласовете си ще сложат върху решението печата на почтеност или на падение и политически цинизъм.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините