BG | EN

Политиците да престанат с вербалната агресия срещу журналисти

На два пъти журналисти бяха подложени на вербална агресия от страна на политици в последните дни. 

По този повод Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България излезе с позиция, която „За истината“ публикува без редакторска намеса:

В края на миналата седмица от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПП “Възраждане” Цончо Ганев си позволи да нападне с клеветнически твърдения нашия колега и член на АЕЖ-България Лъчезар Лисицов. Политикът се обяви срещу законопроект, предвиждащ намаляване на глобите за обида и клевета и по-ниски долни прагове за обида и клевета на длъжностни лица. Намаляването на тези наказания има за цел да ограничи възможността журналисти да бъдат обект на неправомерни съдебни действия, които целят сплашване и ограничаване на участието им в публичния живот, т.нар SLAPP дела. Именно такова дело в момента се води срещу Лисицов – той е съден от бивш общински съветник от ГЕРБ в Бургас за клевета, а адвокат на политика от ГЕРБ е депутатът от “Възраждане” Петър Петров. 

Темата за съдебния натиск върху журналисти е припозната не само от правозащитни и медийни организации, но и на най-високо ниво в ЕС. В момента европейските институции работят по анти-SLAPP законодателство, което значително ограничи възможностите за непропорционален тормоз върху представители на медиите в съда. В този смисъл, предложенията, обсъждани в НС, са в хармония с тенденциите в европейския правов ред. 

Цончо Ганев обаче реши да използва случая, по който колегата му Петров е адвокат, и да се обяви за запазване на  възможността журналисти да бъдат сплашвани. За целта, той нападна Лисицов от най-високото място в една парламентарна република – трибуната на Народното събрание. 

Ако изказването беше срещу друг депутат, той веднага би получил правото да защити името си от същата трибуна, но когато обаче народен представител си позволява да обижда или клевети журналист или гражданин, потърпевшите нямат тази възможност.

Ето изказването на Ганев:

„Защото адвокат Петров преди малко говори за един журналист в кулоарите, който е подсъдим именно за такива деяния. Лъчезар Лисицов се казва. Това лице си позволява да говори, набеждава, да пришива и да дава квалификации, заради които в момента е подсъдим. И той е нищожна част от медийната машина, която се занимава да оплюва и обругава „Възраждане“. Именно заради това за да не може такива типове да си позволяват такова отношение, трябва някой да ни защити и да има законът някаква рамка, която да не трябва да премахваме… Затова много ви моля поне вие цялото това безумие поне да не го поощравяте и да не го защитавате от тази трибуна, защото лица като Лисицов, а те са хиляди, да не изброявам всичките българоезични американски медии в България, които си позволяват това нещо, трябва все пак да имат някаква законова рамка, която да ги спира. В момента искате да махнете тази рамка. И не е нормално.“

АЕЖ протестира срещу подобно отношение към уважаван и почтен журналист, който заради работата си попада под прицел от поне две политически сили. Настояваме ръководството на Народното събрание да санкционира Ганев заради изказването му.

Това далеч не е първият случай, в който политици от “Възраждане” и техни привърженици се саморазправят с журналисти. Неотдавна лидерът на партията Костадин Костадинов се опита да изгони репортерка на “Дневник” от пресконференция в БТА. Обект на атаки от тази политическа сила са ставали и журналисти от други медии като “Свободна Европа”, “Господари” и т.н., както и от платформата за проверка на фактите Factcheck.bg. 

Ден по-късно въпрос, зададен от репортера на Нова ТВ Благой Бекриев, доведе до непровокирана агресия от страна на бившия министър-председател и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов. Политикът нападна остро репортера и го попита “не го ли е срам” заради въпрос, касаещ ареста на самия Борисов от март месец. Въпреки че в последствие се извини на журналиста, Борисов за пореден път прекрачи граница на общуване между политици и журналисти.

Тези прояви на директна агресия към журналисти допринасят за незавидното място на България в международните класации по свобода на медиите и поставят остро въпроса за злоупотребата с позицията на власт.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Европрокуратурата проверява корупция при ремонта на жълтите павета в София

Разследването е свързано с обвинения за лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция с щети, които се оценяват на минимум 3 млн. евро.

Наблюдатели на ромска организация ще следят за нарушения в изборния ден

"Постоянната ромска конференция" - гражданско движение от ромски, про-ромски активисти и организации от цялата страна, съобщи, че е осигурила над 1000 наблюдатели от цяла България, които да следят за нарушения в изборния ден.

Осем души отиват на съд в Плевен за трафик на жени в Германия

Жертвите на трафик са принуждавани да извършват сексуални услуги срещу заплащане, чрез изнудване, упражнено физическо и психическо насилие, отправяне на закани спрямо тях и техни роднини

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.