BG | EN

„Позлатена“ телена мрежа за 25 хил. лв. отбива номера с безопасността на Товарна гара Русе

Снимка: Кристиян Юлзари

Когато “За истината” се свърза със строителен експерт и му изпрати обществената поръчка за ремонта на железопътната спирка Товарна гара Русе, той ни посъветва да се поинтересуваме дали поставената 316-метровата ограда не е позлатена. Проблемът с проекта не е само в явно завишените цени – той е и животозастрашаващ.

Заради неправилно пресичане на това място няколко души бяха убити или тежко ранени от преминаващи влакове. Собственикът на трасето – Национална компания “Железопътна инфраструктура” – прояви желание и намери ресурс за обезопасяване на линията едва преди две години. И то не напълно.

Разследване на „За истината“ установи, че поставената нисък клас телена ограда струва няколко пъти над пазарните цени и свършва малко след края на перона, което я прави почти напълно безсмислена. Оттам нататък линията, която свързва централната гара в града и Русе Разпределителна, и по която ежедневно преминават десетки пътнически влакове, е необезопасена.

Става въпрос за междинна спирка в централната част на Русе, близо до университета “Ангел Кънчев”. През 2022 г. НКЖИ обяви обществена поръчка за цялостен ремонт, който включва изграждане на нови перони, навеси, видеонаблюдение и ограничителна ограда в района на гарата.

Снимка: Кристиян Юлзари

Проблемите с оградата са два – тя е скъпа и свършва в нищото

За цялостното обновяване на спирката НКЖИ е платила близо 764 хил. лева без ДДС, като финансирането е дошло от капиталовия трансфер на дружеството, т.е. от Държавния бюджет.

В началото на 2023 г. дупнишката фирма „Реал Трейдинг“ ЕООД печели обществената поръчка с предмет „Изграждане на перони от двете страни на жп линията при спирка Товарна гара Русе“. Според заданието към всеки перон трябва да се постави предпазна ограда, която в идеалния случай да осигурява „по-голяма безопасност“ и да „възпрепятства преминаването на пешеходци през железния път“. Към перон 1 тя трябва да бъде – 153 метра, а към перон 2 – 163 м. Общо 316 метра.

Според едно от приложенията (№3) към ценовото предложение за единични цени на материалите, метър ограда струва 75.48 лева. Това прави общо 23 851,68 лева без ДДС и без без включени разходи за доставка.

Инфографика: Кристиян Юлзари

Няколко независими един от друг специалисти, с които “За истината” се свърза, коментираха, че тези цени са няколко пъти над пазарните. Един от тях дори предположи, че оградата е „позлатена“.

На практика изграденото предпазно съоръжение представлява телена мрежа. Офертите, които получихме за ограда със сходни характеристики от две различни търговски компании, са около 2200 лева с ДДС. В цената не са включени бетонните колчета, които се поставят на всеки 1.5-2 метра. Едно от тях струва между 15 и 20 лв. Но дори и с тях сумата за 316 метра ограда не надвишава 7 хил. лв.

Снимка: Кристиян Юлзари

Парите свършиха, следващият път – повече

Както е видно от снимките, предпазното съоръжение свършва няколко стотин метра след края на пероните. Оттам нататък линията е необезопасена, а свободното, но опасно пресичане – напълно възможно. Причината за това е липса на достатъчно средства, обясниха от НКЖИ. В заданието на обществената поръчка оградата е било предвидено да бъде поставена само в района на спирката.

„Тъй като финансирането на този обект е конкретно за района на жп спирка „Товарна гара Русе“ е преценено, че 150 м. са достатъчни за изграждане на труднопреодолима ограда за предотвратяване на нерегламентирано пресичане от недобросъвестни граждани на жп линията“, отговориха от пресцентъра на държавното предприятие и уточниха, че при наличие на финансов ресурс оградата ще бъде продължена до Централна гара Русе.

През годините в района се случиха редица инциденти с фатален край, при които хора бяха блъскани от преминаващ влак, докато пресичат линията неправомерно. Един от последните случаи е от 2021 г., когато жена бе тежко ранена. При всяко произшествие местните медии пишат, че “мястото редовно се използва от хората в района, защото им е удобно и не заобикалят”. Пак там през 2018 г. 13 годишно дете загина на връщане от училище. Въпреки че в района има един пешеходен жп прелез, хората масово предпочитат да минат напряко – през релсите. Правят го и сега, тъй като една от пътечки се намира веднага след края на оградата.

Пространството около жп линията, както и самите релси, са собственост на НКЖИ. От Община Русе многократно са сигнализирали, че мястото трябва да бъде обезопасено от неговия собственик. След смъртта на 13 годишното дете от железопътната компания поставиха мантинела, дълга под 100 метра. С това проблемът беше решен формално, а инцидентите продължиха.

Снимка: Кристиян Юлзари

Поставената в края на миналата година нова ограда е от т.нар. вид електрозаварен тип мрежа. От НКЖИ уточниха, че това е „по преценка на проектанта“ – т.е. на дупнишката „Реал Трейдинг“ ЕООД.

Според източници на „За истината“ използваният материал представлява по-евтин вариант за ограждане.

Обикновено при изпълнение на големите проекти за модернизация на железопътна инфраструктура се изграждат ограничителни заграждения или шумоизолиращи стени, които преграждат изцяло жп линията, когато тя преминава през населено място. Но в българския контекст това не е решение, смятат от НКЖИ, тъй като „сериозен проблем е неспазването на правилата за преминаване на железопътните линии, въпреки взетите мерки – пробиват се „врати“ в шумоизолиращите стени/оградите, за да се преминава „напряко през линиите“.

Няколко месеца след завършването на ремонта на жп спирката в центъра на Русе по телената ограда вече има следи от опити да бъде срязана. Но дори и да не бъде, тъй като на пероните има монтирани камери за видеонаблюдение, гражданите на Русе продължават да заобикалят няколкостотин метра, където преграждението свършва, и отново пресичат линията. Незаконно и с риск за собствения си живот.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е студент по политология. С журналистика започва да се занимава през националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media още като ученик в Английската eзикова гимназия в Русe. Работи с текст, видео и подкаст. Темите, които го занимават, са социалните проблеми и младежката политика.

Още от автора

Оградата около жп линията в Русе е рязана многократно, за да се минава по-лесно през релсите

Поставената в края на миналата година 316 м. скъпа телена мрежа само отбива номера с безопасността, тъй като свършва точно преди една от многото утъпкани пътеки, които русенци ползват ежедневно в опит да минат напряко, но незаконно, през ЖП линията.

Антрактът свърши, сагата с Летище Русе продължава

Община Русе в ролята на лобист на частна компания или защитник на обществения интерес? Това продължава да бъде въпрос без категоричен отговор щом стане дума за Летище Русе. 

Новината за високоскоростен влак Русе – Букурещ катастрофира в глух коловоз

На прага на 2024 г. анонимна страница във "Фейсбук" страница съобщи, че съвсем скоро живеещите от двете страни на р. Дунав ще пътуват с високоскоростен влак между Русе и Букурещ, а от там и до международното летище “Отопени”. Но се оказа, че нито става дума за високоскоростен влак, нито той ще тръгне през март. Всъщност, може и въобще да не тръгне.

Още разследвания

Издирва се! – Кой открадна водата на три села? (видео)

"Сложили една бележка, на 16-ти ще идват да събират пари. Който не си платял, щели да му спрат водата. Хората се смеят. Коя вода ще спрат? То вода няма… Като отвориш крана на чешмата, водомерът се върти, а нищо не тече. Има хора, до които водата не стига въобще, а са получавали по 120 лв. сметки“.

72 кипариса ще бъдат изсечени в Стара Загора, за да направят място за блокове и паркинг

До дни със заповед на кмета на Стара Загора ще започне изсичането на 72 дървета – половинвековни кипариси.

„Обичайни победители“ взеха нов милиард от спрени пътни поръчки

АПИ подписа договори с "властелина" от Търговище и със строителя на "тънките магистрали"