BG | EN

Под прикритие: За втори път Севлиево спасява общинския вестник, след като го превърна в официоз на ГЕРБ

От общинските съветници зависи дали ще продължи изкуственото наливане на пари в общинския вестник, или ще се търси начин той да бъде „вестникът на севлиевци“.
Снимка: „За истината“

Община Севлиево ще покрие с пари на данъкоплатците загубата на общинския вестник, който неофициално е вестникът на ГЕРБ в Севлиево.

Под прикритието, че така се помага на медията „да остане конкурентоспособна в условията на информационно пресищане“, от общинската администрация внасят предложение до Общинския съвет да одобри увеличение капитала на едноличното търговско дружество, което издава вестника, с 30 хил. лв.

Парите, според предложението до общинските съветници, ще бъдат за да осъществи дружеството проектите си и същевременно покрие текущите си задължения. Това, което не е записано в предложението, е че наливането на пари в едноличното и сто процента общинско търговско дружество „Росица“, издател на едноименния вестник, е единственият начин то да бъде спасено от фалит.

Прослава на местната власт или журналистика

Как точно е изчислено, че нищожната за издръжка на една медия сума от 30 хил. лв. ще бъде достатъчна едновременно за работа по проекти и покриване на дългове, не е ясно. Има обаче достатъчно основания да се смята, че с 30 хил. лв. ще се покрият задълженията на вестника, но парите се отпускат под прикритието на по-смислени цели. В противен случай ще се осветли неспособността на управляващите да задържат вестника, който съзнателно, целенасочено и последователно за дванайсетте години, откакто ГЕРБ е на власт в Севлиево, бе превърнат в партиен официоз и служи повече за прослава на местната власт, вместо за целите на журналистиката.

Това е в основата на днешното му незавидно финансово състояние, предшествано от пълна чистка на журналисти и услужлива редакционна политика, с която няма как да се привличат читатели, но се осигурява комфорт на управляващите.

Спасение от втори опит

Това е второто наливане на пари от джоба на данъкоплатците в касата на общинския вестник. През март 2022 г. капиталът на „Росица“ ЕООД пак беше увеличен с 30 хил. лв., защото „икономическото състояние на вестника е негативно повлияно от икономическата криза, предизвикана от пандемията с Covid-19“. Това беше аргументът за предложението на Общината до съветниците да гласуват увеличаване на капитала от 16 на 46 хил. лв.

Мярката беше наложителна, стана ясно и от годишните финансови отчети на медията, които от 2017 г. насам приключват с отрицателни стойности. Това е годината, когато вестникът е поверен на журналист, който по това време е общински съветник от ГЕРБ и не крие угодното си отношение към местната власт.

Чрез смяна на управителя към „правилно“ списване

Тя обаче вместо да „вдигне“ вестника, повлече все по-лоши финансови резултати. Още на първата година от управлението на новия управител, който е и главен редактор, бе отчетена загуба от 15 хил. лв., а шест години по-късно, през 2022 г. загубата е близо два пъти по-голяма.

Не помагат нито напудрените конференции по повод 130 години вестник, за които плаща Общината, нито увеличението на цената на изданието. Официални данни за тиража на вестника така и не се появяват, но ако е вярно това, което неофициално се говори, е трудно да се разбере защо управляващите продължават да го подкрепят „на парче“ вместо да направят сериозни промени, които биха имали дългосрочен ефект.

Международна конференция с наши хора

Като едно от постиженията на вестник „Росица“, които трябва да бъдат подкрепени, забележете с 30 хил. лв., в които влиза и работата по проекти, но и покриването на загуба, от Общината посочват Международната научноприложна конференция „Регионално развитие, културни коридори и медии“. Като организатор на този форум е посочен вестник „Росица“ и според Община Севлиево в нея са участвали учени и експерти в областта на регионалното развитие, културата, туризма, историческото наследство, образованието от цялата страна, както и учени от Сърбия, Македония и Румъния.

Нито една медия от Севлиево не е сред поканените на конференцията, на която не е ясно дали медиите изобщо са били обект на обсъждане или разговори, нищо, че фигурират в гръмкото заглавие на форума. Пак според програмата единственият журналист, говорил на конференцията, е Минка Минчева – главен редактор на в. „Росица“. Каква е ролята на медиите в регионалното развитие и културните коридори, очевидно не е било обект на дискусия, ако те са били представени само от една медия и един журналист.

В програмата за този форум, проведен в Общината и вероятно също платен индиректно от данъкоплатците, се открива само едно чуждо име на лектор. Затова пък е открита и закрита от Венелин Терзиев, за когото има серия публикации в различни медии, че е уличен в плагиатство, при това на три пъти, според в. „Сега“. Той оспорва, като казва, че трудовете му са по-ранни от тези, за които се твърди, че е преписвал. Терзиев, на когото Севлиево щедро дава трибуна, е ръководител на дисертацията за придобиване на степен „доктор“ на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Пак според „Сега“ става въпрос за плагиатство „в големи размери“, а констатацията е от доклад на Комисията по академична етика, изпратен до тогавашния министър на образованието акад. Николай Денков.

Нищо от това не е пречка в. „Росица“, който продължава да съществува благодарение на парите на данъкоплатците, да публикува над трийсет публикации – интервюта с Венелин Терзиев или текстове, свързани с него за последните три години.

Ще разобличава всичко, което се крие в тъмата

Това е същият вестник, създаден на 4 юни 1886 г. от група учители, под редакцията на Петьо Мустаков. Бил е седмичник. Отначало се е печатал в Габрово. След като Петър Мутафов купува печатницата на Ненчо Несторов, известна като „Скоропечатницата Петър Мутафчиев и сие”, в. „Росица” започва да се печата в Севлиево.

Според програмата на новия вестник, той излиза, „да разобличи събличането на народа от новите чорбаджии…Ще се занимава с работите на нашия (Севлиевски) окръг. Ще разобличава безпристрастно всичко, което се крие в тъмата“ (б.ред. пише в бр. 1/ 1886 г.).

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Визуален архив на асимилацията разказва за престъпленията срещу българските мюсюлмани по време на т.нар. „възродителен процес“

Почти 40 години след последните репресии срещу турското малцинство в края на комунистическия режим, трима ентусиасти събират на едно място фотографии, документиращи преименуването, изселването и прогонването от България на помаци и турци.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Общинските съветници в Севлиево три пъти са престъпили закона, гласувайки си заплатите

Областният управител на Габрово върна като незаконосъобразно решението на Общинския съвет в Севлиево, с което общинските съветници в града си гласуваха заплатите.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.