Под обществен натиск Общината се принуди да обяви конкурс за директор на „Старинен Пловдив“

Здравко Димитров и Богомил Грозев
Кметът на Пловдив Здравко Димитров (вляво) и назначеният от него за директор на „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.
Снимка: „Под тепето“

Кметът Здравко Димитров ще издаде заповед за обявяването на конкурс за директор на общинският институт „Старинен Пловдив“. Това съобщиха от пресцентъра на пловдивската община броени дни след появата на електронна петиция за освобождаването на сегашния директор, който е назначен на поста без конкурс. По закон процедурата предстои да бъде съгласувана с Министерство на културата.

От Община Пловдив обръщат внимание на факта, че това ще бъде първият конкурс за избор на директор на ОИ „Старинен Пловдив“ от 2006 г. насам, когато за директор на института е била избрана Весела Илиева. Без конкурс след това този пост са заемали Наташа Димитрова, Теодора Стойкова, Амелия Гешева, Милко Кафтански и Йордан Илиев.

„Има обществен натиск, какъвто не се забелязва през последните 15 години, през които директорите са били назначавани без конкурс. Не пренебрегвам подобна позиция и затова ще обявя конкурс за длъжността. Не се притеснявам да извървим процедурата и се надявам това да даде спокойствие на директора на общинския институт да изпълнява работните си ангажименти”, е заявил кметът Здравко Димитров, цитиран от пресцентъра си.

Обявяването на конкурса става година след като на поста беше назначен журналистът от София Богомил Грозев и няколко дни след започналата електронна петиция за освобождаването му. Повод за петицията стана назначаването на Григор Чолаков, известен като DJ Funky за уредник на „Античния театър“ в Пловдив. 

Назначението на Чолаков предизвика обществено недоволство и той напусна поста само няколко дни след като беше назначен.

В официалната страница на Общинския институт „Старинен Пловдив“ в интернет е записано, че той извършва дейности по опазване и закрила на движими и недвижими културни ценности, предоставени за управление на ОИ “Старинен Пловдив”. Институтат участва в изготвянето и координацията по изпълнение на стратегията за опазване на културното наследство на територията на общината. Координира мероприятия по благоустройство, инфраструктура, художествено и улично осветление, озеленяване, чистота, външно колоритно оформление, реклама, сигнализация и маркировка на територията на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам