Подписка против въвеждането на 5 G мрежата е внесена в Общинския съвет в Бургас

Илюстративна снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Подписка против въвеждането на 5 G технологията в Бургас е внесена в Общинския съвет, съобщи БНР. В нея се иска въвеждане на мораториум докато не бъдат направени необходимите изследвания, които да покажат дали технологията е безопасна за здравето и не вреди на околната среда.

Организирахме две подписки – в едната са се включили около 60 души, а в другата са 372, посочва Венко Делев от Гражданското сдружение „Стоп 5 G в България, защото здравето е по-важно“, цитиран от Радио Бургас. По думите му, целта на подписката е да се въведе минимум 2 –годишен мораториум върху изграждането на 5 G технологията. „Ние искаме да се докаже безвредността на 5 G чрез независими изследвания и едва тогава да се внедрява“, допълва Делев.

Преди две години мобилните оператори проведоха тестове на възможностите на 5G мрежата. Очакваше се тя да бъде въведена в края на миналата 2020 г. Ситуацията с коронавируса обаче забави процеса. Трите мобилни оператора в момента имат временни честоти, за тестване на мрежата.

Технологията от пето поколение трябва да осигури по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Процедурите за получаване на честоти, обаче предстоят.

Междувременно в страната започнаха подписки против въвеждането на технологията, а общински съвети в някои малки градове действително въведоха и мораториуми.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам