BG | EN

Подписката на гражданска инициатива „Да спасим културен център „Тракарт“ влиза в ОбС днес

Снимка: podtepeto.com

Подписка на гражданската инициатива „Да спасим културен център „Тракарт“ трябва да бъде разгледана на днешното редовно заседание на Общински съвет – Пловдив. Под искането да бъде запазена дейността на културния център в археологическия подлез са се подписали 846 души.

Гражданите настояват за :

„Запазване дейността на културния център и удължаване срока на договора за концесия чрез сключване на споразумение за публично частно партньорство между държавата, Община Пловдив и „Тракарт“ до момента, в който ЮНЕСКО определи антична сграда „Ейрене“ за световно културно наследство.

При включване на груповия паметник „Античните мозайки на Филипопол“ в списъка на ЮНЕСКО Община Пловдив да гарантира (с решение на ОбС) включване на гражданска квота в органа, който ще управлява обекта с цел прозрачност.

Включване на представители от гражданската квота в екипите, подготвящи процедурата за кандидатстване на груповия паметник под егидата на ЮНЕСКО.”

Според кмета на Пловдив Иван Тотев, водещи в процедурите по кандидатстване на античните мозайки е Министерството на културата, а Община Пловдив може само да подкрепя и да изпълнява дейности, които и се възлагат от министъра. Другата водеща фигура е фондация „Америка за България“, която вече е наела външен международен консултант, който ще ръководи процеса на кандидатстване и подкрепя със съвети. Тотев смята, че Общината не може да слага граждански квоти или да определя компетенции.

Договрът за концесия на подлеза изтича през лятото, припомня регионалното издание „Под тепето“. Концесионерът Жорж Трак е подал искане за удължаването й, каквато възпожност има в договора. Това искане обаче предстои да се гледа на друга сесия, обясни пред изданието Иван Тотев.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините