BG | EN

Подземен музей ще бъде открит в изоставена мина край Мадан

Мината в Мадан, в която ще бъде открит подземен музей
Снимка: Скрийншот от „Нова телевизия“

Единствен по рода си у нас подземен музей ще бъде открит в родопския град Мадан. Експозицията е разположена в стара минна галерия, а в нея ще се влиза с миньорски влак. За това съобщава „Нова телевизия“.

В отдавна закрития рудник “Сполука” се влиза с вагонетка, теглена от електрически локомотив – както години наред това са правили хиляди миньори в подземните тунели около Мадан. Близо 140 метровата релсова линия минава покрай цялата история на рудодобива, пресъздадена от работници-манекени.

В една от рачсечките е скрита и товарачната машина, с която взривената земна маса се изкарва от тунелите навън. В района на Мадан бихме могли да се върнем още назад в историята на рудодобива.

Само на 3 километра от града се намира единствената у нас пещера-музей, известна с името “Шаренка”. Осем столетия преди Христа в запазените и укрепени галерии древните траки са дълбали в недрата на планината.

До входа води изградена екопътека, която се катери по камъните, встрани от асфалтовия път. Дължината на пещерата е около 160 метра. Има непроучени участъци, които са тесни и трудно проходими. 

Под живописните възвишения на Родопите се крият несметни богатства. Редки и ценни минерали с ослепителнен чар. Близо 600 такива могат да се видят в единствената по рода си кристална зала в центъра на Мадан. Бляскавата колекция е събирана десетилетия и всеки един от експонатите е открит в рудниците около града.

Някои от минералите в мината са с впечатляващи размери, други пък смяйват с формата и блясъка си. Кристалната зала, перлата в сърцето на Мадан, е отворена за посещения. Обновената пещера “Шаренка” и уникалният рудник-музей “Сполука” ще отворят врати съвсем скоро.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините