BG | EN

Подаръци за близки и роднини – кой изгради незаконно осветление за 25 хил. лв. край Петрич

Съпругът на директора на административно-правната дирекция в Община Петрич Рилка Филипова, общинският съветник Живко Коемджиев и сина му са монтирали осветление за 25 хил. лв. в с. Кърналово без строителни разрешения.

Осветлението в с. Кърналово, което е изградено незаконно след спечелена обществена поръчка от съпруга на директор в общинската администрация.
Снимка: „За истината“

Дружества, свързани с високопоставени служители в администрацията на петричкия кмет Димитър Бръчков (ГЕРБ) и общински съветник от партията са изградили незаконно осветление за над 25 хил. лв. Сега то трябва да бъде премахнато защото е монтирано без строително разрешение. Това става ясно от заповед на началника на Регионалната дирекция “Национален строителен контрол” в Петрич.

Сигналът за нарушенията на Закона за устрайство на територията е подаден до Регионалния отдел „Национален строителен контрол” в Благоевград от Областна дирекция на МВР след проверка на прокуратурата. Тя е показала, че осветлението между с. Кърналово и зеленчуковата борса е изградено „без необходимите строителни книжа“.

Близки връзки

Осветлението по пътя от селото до местната зеленчукова борса беше монтирано през есента на миналата година. Строителните работи по трасето са били извършени от едноличното дружество „Металпром инвест“. Проверка на “За истината” показа, че негов собственик е Росен Филипов, съпруг на директора на дирекция „Административно-правна, иновации и развитие“ в Община Петрич Рилка Филипова. По силата на служебните си задължения тя сама е извършила контрола по законосъобразността на документацията за възложената на съпруга й обществена поръчка и изпълнението на договора за изграждането на осветлението в с. Кърналово.

От друга проверка по случая става ясно, че като подизпълнител на обекта е било наето дружеството „Живел енерджи”, в която общинският съветник от ГЕРБ Живко Коемджиев е съдружник със сина си Асен. Дъщерята на Коемджиев Зоя е служител в общинския отдел „Земеделие” в Петрич, а зет му Светослав Шарков е също общински съветник в града.

Справка в архива на Агенцията за обществени поръчки показва, че през миналата година „Живел енерджи” е спечелила и търга за зимно почистване в два от районите на Петрич на стойност 120 хил. лв.

В програмата аза капиталови разходи на община Петрич въпросната поръчка е описана първоначално като „Изграждане на улично осветление и пътна сигнализация за пътна връзка с. Кърналово – Зеленчукова борса“. В последствие обаче тя е преименуван на „Рехабилитация на улично осветление по път 4-ти клас в участъка от с. Кърналово и път 3-ти клас“. По този начин монтажа на ново осветление е представен като ремонт, за който не са необходими нито проект, нито правоспособност. Освен това ремонтните работи не се наблюдава от РДНСК.

Нарушения и наказания

Кметът на Петрич Димитър Бръчков (ГЕРБ)
Снимка: Мариета Димитрова

За установените нарушения Регионалния отдел „Национален сторителен контрол” в Благоевград е съставил констативни актове с предложение за започване на процедура по премахване на строежа. На Община Петрич като възложител и на строителя „Металпром инвест”, също са съставени актове за административни нарушения, а срещу кмета на града Димитър Бръчков е издадено и наказателно постановление.

Според Закона за устройство на територията строежи могат да се извършват само ако са разрешени съгласно указаното в текстовете му. Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за премахване на незаконни строежи от първа, втора и трета категория, каквото е изграденото осветление.

Доброволно или принудително

Ако заповедта не бъде изпълнена доброволно в определения срок, това става принудително от органите на Дирекцията за национален строителен контрол или от упълномощено от нея длъжностно лице, пише още в текстовете на закона. Принудителното премахване е за сметка на извършителя, надзорника, проектанта и възложителя.

В конкретния случай възложител на незаконно изграденото осветление като представляващ местната администрация е кметът Димитър Бръчков. А изпълнител – „Металпром инвест“, собственост на съпруга на Рилка Филипова.

Заповедта за премахване на осветлението е била получена в Общинска администрация в Петрич още в началото на ноември, научи „За истината“. Но до момента информация за нейното изпълнение или обжалване няма.

Още от същото

Практиката за възлагане на дейности, финансирани от общинския бюджет в Петрич, на хора, близки до кметския екип в града, беше широко прилагана и по времето на дългогодишния бивш кмет на града Вельо Илиев. През 2013 г. корупцията в администрацията, която той ръководеше, изведе по улиците на града протестиращи, които поискаха оставката му. Част от тях дори опитаха да запалят дома на Илиев.

Сегашният кмет на Петрич Димитър Бръчков (ГЕРБ) бе ибран през 2015 г. Кандидатурата му бе обявена лично
от зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов с думите: “Димитър Бръчков ще донесе добрия модел за управление на общината. Важно е в Петрич да има промяна след 16 години управление на Вельо Илиев”.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините