Как да подадете напълно анонимен сигнал до екипа на „За истината“

Нашата мисия е да предпазим източниците си на всяка цена. За целта скрихме един сървър в Тор мрежата. Там можем да се срещнем напълно анонимно

Знаете ли, че ZaIstinata.com администрира специален сървър за анонимни сигнали? Там можете да споделяте чувствителна информация без да предоставяте името си. Нашата мисия е да предпазим източниците си на всяка цена. За целта скрихме един сървър в Тор мрежата. Така вашата анонимност е гарантирана още на мрежово ниво – ние нямаме техническа възможност да разберем от къде е дошла информацията, която ни изпращате или кой е нейният подател. Как става това? За да разберете, следвайте стъпките, описани в екранните снимки по-долу.

Първата и най-важна стъпка е да изтеглите и инсталирате на кмпютъра си Tor броузър. Това е специален инструмент, който Ви помага да достигнете до определени адреси в Tor мрежата. Браузърът има версии за всички операционни системи и инсталирането му е сравнително лесна задача. Изтеглете последната версия (винаги ползвайте последната версия) от сайта на TorProject.

Когато сте готови с инсталацията, стартирайте Tor броузъра и отворете страница на zaistinata.com. От хоризонталното меню в горната част на сайта изберете „Контакти“. Там ще намерите адреса на нашия анонимен сървър. Винаги проверявайте актуалния адрес през нашия сайт! Не се опитвайте да го запомните на локалния си диск и не кликайте върху подобни връзки, които ви се предоставят от други сайтове. Възможно е този адрес да се променя във времето, затова винаги проверявайте в сайта zaistinata.com. Важно е също да проверите дали в адресния ред на браузъра, който позвате преди адреса на сайта ни има зелено катинарче. Това гарантира допълнителна сигурност.

В рубриката „Контакти“ кликнете върху адреса, завършващ на .onion. Имайте предвид, че този адрес се отваря само и единствено през Tor броузъра, който вече трябва да е инсталиран на вашия компютър.

Ако всичко е наред, ще видите началната страница на нашия сайт за анонимни сигнали.

Скролнете леко надолу и натиснете бутон „Подаване на сигнал“.

След като страницата зареди ще видите формуляр за попълване. Там трябва да попълните заглавие и текст на сигнала. Ако искате да пратите документи, можете лесно да ги прикачите от бутона „Добавяне на файл“. Когато сте готови, натиснете бутона „Изпрати“. Бъдете търпеливи, Tor мрежата е малко по-бавна от „нормалния“ интернет.

Ако всичко е ОК ще видите съобщение за успешно подаден сигнал. За всеки сигнал се генерира уникален код, чрез който можете да следите развитието на сигнала. Запомнете или си запишете този код.

Дайте ни малко време да обработим информацията и се върнете на сайта на след дин ден. Използвайте кода, който записахте при предишната стъпка в полето „Впиши се“. Ако ние имаме уточняващи въпроси ще можем да ги комуникираме анонимно в тази страница.

Ние поемаме пълната отговорност да запазим вашата анонимност по най-добрия начин. На техническо ниво това означава да заличим всяка мета информацията на файловете, които ни изпращате, ако вие сте пропуснали да го направите. Всички снимки и документи, които генерирате или изпращате през интернет носят скрити реквизити – евентуално име на оператора, дата и място на генерирането на документа и др., които биха могли да издадат източника ни. Ние ще направим всичко необходимо, за да заличим тези данни.  След като свършим тази работа и обработим подадената информация, тя ще се превърне в статия, която ще публикуваме в раздел „Документи“ или „Разследвания“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам