BG | EN

Община Габрово е похарчила 90 хил. лв. за неизползваеми кофи за боклук

Снимка: Pixabay

Две процедури за избор на доставчик на съдове за отпадъци обявява през 2014 г. Община Габрово. Едната е за съдове за битови отпадъци, другата за съдове за домашно компостиране и разделно събиране. По първата процедура се търсят съдове с вместимост 120 л, по втората – с вместимост 140 л. Договорите с изпълнителите на поръчките са сключени през април и август същата година. По това време в Габрово тече информационна кампания за предстоящо въвеждане на напълно нов модел на изхврърляне на отпадъците, при който в един вид контейнери ще се изхвърлят годни за рециклиране, а в друг биоразградими отпадъци. За да работи правилно системата кофите за боклук трябва да са в два цвята – жълти за рициклируемите отпадъци и кафяви за биоразградимите. Жълтите са с обем 1.1 куб. м, кафявите – 120 и 140 литрови.

И кофите, и парите – в склада

Информационната кампания сред населението тече в пълна сила, а Общината работи по обезпечаването на новата система и купува 2125 кофи за боклук с вместимост 120 и 140 л. Точно такива са необходими за биоразградимия отпадък. Има обаче проблем. Кофите трябва да са кафяви. А в Габрово купуват жълти. Няма как да ги вкарат в употреба и за отпадъци, които подлежат на рециклиране, тъй като цветът им трябва да е жълт. Новите съдове се оказват несъвместими с организацията на новата система на събиране на сметта, освен това в тях не могат да се изхвърлят обемни отпадъци, годни за рециклиране. Точно по тази причина всичките 2125 жълти кофи за боклук отиват на склад, а Общината обявява нова процедура за доставка отново на жълти, но по-големи контейнери. Така в „Благоустрояване“ са заскладени 90 хил. лв., колкото струват жълтите кофи. Директор на предприятието по това време е Хилда Цвъркалева – организационен секретар на ГЕРБ в Габрово, преди това общински съветник от същата партия.

Да се продадат!

До февруари 2017 г., когато напуска предприятието по свое желание, Цвъркалева не отваря дума за стареещите пластмасови съдове. Това прави наследникът й на поста Диян Кехайов, който през август м.г. прави писмено предложение до кмета на Габрово за продажба на неизползваните съдове. По това време те са вече на три години, колкото е експлоатационният им срок, по данни от производителя – „М и М Фрут“, гр. Баня. Това обаче не ги прави неизползваеми, уточниха от фирмата.

Въпрос на време

Близо година по-късно кметът на Габрово Таня Христова внася в общинския съвет предложение съдовете да бъдат продадени. Не е ясно защо предложението й се бави почти една година, след като сама уточнява, че „за съдовете се отчитат процеси на стареене“ и „въпрос на време е пластмасата да стане трошлива“. Пред съветниците Христова обяснява, че съдовете се съхраняват в условия близки до тези на открито, което трябва да ги убеди да гласуват „за“ продажбата.

Възможно е забавянето да е заради задължителната експертна оценка, възложена на вещо лице. Според нейното заключение кофите могат да бъдат продадени с 15% по-малко от пазарната им цена, което означава, че още с решението за продажба Община Габрово изхвърля на боклука 14 хил. лв.

В най-добрия случай

По всяка вероятност съветниците ще одобрят предложението, което отхвърлиха през юли т.г., но ще минат месеци, докато евентуално има сделка. Защото дори общинският съвет да гласува продажбата, има технологично време за обяваване на тръжна процедура, която би могла да бъде обжалвана, а това означава още време, през което пластмасата на 2125 кофи за боклук продължава да старее и цената им да пада.

Защо кофите са купени?

Любопитно е защо Общината купува хиляди кофи за боклук, които не могат да бъдат използвани. Дали през 2014 г., когато са доставени и разплатени, а местната администрация активно работи по въвеждането на нова система за събиране на боклука, в администрацията не са знаели, че съдовете, които ще се използват трябва да са кафяви?

Оттам обясниха, че „през 2014 г. се инициира купуването на необходимо количество съдове, което да обезпечи новата система за разделно събиране на отпадъците, която предстои масово да бъде въведена през 2015 г.“ А „целта на купуването на жълтите контейнери с вместимост 120 и 140 литра е да бъдат поставени на всички точки, където допреди въвеждане на системата, са били разположени съдове за смесени битови отпадъци“, които към онзи момент са били зелен, син и метален. Защо обаче новите кофи не са поставени на тези точки, а са отишли в складовете на „Благоустрояване“, не става ясно.

А от новите кофи няма нужда?

„През 2015 г. след анализ на разходите, с цел запазване на обявения промил за сметосъбиране и сметоизвозване…“разположените пред повечето еднофамилни къщи и малки жилищни сгради контейнери са изведени от употреба, като точките за разполагане на съдове са окрупнени“. Индивидуалните съдове с малки обеми почти навсякъде са премахнати и разположени 1.1-кубикови жълти контейнери“, казаха от Общината. А това означава, че за да не товарят данъкоплатците с по-висок промил, от Община Гарово им стовариха 90 хил. лв. в неизползваеми и остаряващи кофи за боклбук.

Ако все пак успее да ги продаде общината автоматично ще загуби 14 хил. лв.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините