BG | EN

Побоища, феодален тормоз и един прострелян – технология на купения вот в Гурково

С. Черганово
Снимка: Иван Атанасов

Участник в купуване на гласове за ДПС в Гурково на изборите през последните няколко години разказа пред „За истината“ за схеми, които според него са организирани от кмета на града Мариян Цонев и неговия син Георги.

Това се случва половин година след като Стойчо Стойков с прякор Йогата – известен местен бизнесмен, беше прострелян в гърба в собственото му заведение в местността „Предела“ в прохода Хаинбоаз. Датата е 1 октомври 2022 г. – събота, в денят за размисъл преди редовните избори за президент и предсрочните за парламент, проведенети тогава. Половин година по-късно извършителят и поръчителят (ако има такъв) на престъплението все още не са разкрити. Каква е връзката между двете събития – вижте и чуйте във видеото – тук:

Дали прострелването на Стойчо Стойков – Йогата е свързано с доскорошно му участие в схемите на Цоневи – баща и син за купуване на гласове по време на избори или похищението срещу него е било извършено от други подбуди, трябва да покаже разследването. То продължава повече от половин година без резултат, което не е прецедент в работата на полицията и прокуратурата в България. А Стойчо очаква правосъдие. След куршума в гърба и тежките операции, той твърди, че е „прогледнал“ и е осъзнал, вероятно болезнено, че по собствените му думи години наред е бил марионетка в ръцете на кмета и на неговия син. Сега Стойчо Стойков – Йогата явно е решил да сложи край на този епизод от живота си.

И тогава започват проверките на бизнеса му – от НАП, от РЗИ, от митниците, „от която институция се сетите“,

Както изисква журналистическата етика, потърсихме кмета на Гурково с покана да разговаряме за приключилите избори, за изборните манипулации и купуването на гласове, и в този контекст и за покушението срещу Стойчо Стойков. Мариан Цонев отказа интервю с аргумента, че изборите са приключили, както и досъдебните производства срещу него. А освен това не можел да има доверие на журналисти, „стимулирани“ за публикациите си срещу него.

За разлика от кмета на Гурково, Кольо Атанасов ни разказа подробно как на 21 октомври м.г. е бил пребит от Стойчо Стойков, с когото не е имал никакви конфликти, в центъра на Гурково и пред очите на жена си. След няколкото крушета, които обезобразяват лицето на Стойков, и две годишната условна присъда, която получава, Йогата няколко пъти се е извинявал на Атанасов за причинените травми и стрес. А изблика си на необуздана ярост, както обясни и пред камерата ни, бил резултат от манипулативните внушения на Цоневи-баща и син, че Кольо Атанасов е поръчител на стрелбата срещу него.

Вероятно защото отказва предложения му от кмета мир и защото не мълчи за изборните измами в общината, след побоя Атанасов получава заплаха и от Венелин Стоилов – син на Димитър Стоилов – Чакмака, един от „героите“ в разследване на Валя Ахчиева. Неговото тефтерче е изписано с имена и различни суми срещу всяко от тях, най-вероятно за разплащане по време на местния вот през 2019 г. Венелин се заканил да пребие предприемача за дързостта му да влезе във война с „империята Цоневи“.

Контекстът

Двата криминални сюжета в разказа на Стойчо Стойков не могат да бъдат разбрани извън контекста на обществената среда и климат, създадени от Мариан Цонев, както и на управленския му стил и методи на работа.

Мариян Цонев е издигнат за кмет от ДПС и е избран с гласовете за тази партия на последните местни избори през 2019 г. За две години, по разказа на Йогата той и синът му Георги успяват да „вземат страха“ на хората, да се обградят с обръчи от фирми и с въоръжена частна охрана. А къщата на Цоневи в центъра на малкото подбалканско градче в подножието на прохода Хаинбоаз, местните наричат „Доган сарай“. 

В навечерието на извънредните парламентарни избори през юли 2021 г. Софийската градска прокуратура привлича Мариан Цонев като обвиняем за купуване на гласове.

Разследването е за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс, за което законодателят предвижда лишаване от свобода до шест години и глоба от десет до двайсет хиляди лева. А в показанията на свидетели със скрита самоличност

фигурирали и лица от централното и регионално ръководство на ДПС, участвали в изборните схеми за купуване на гласове,

твърдят източници на „За истината“.   

Във видео интервюто Стойчо Стойков разказа, че е бил участник в крайпътна среща между Георги Цонев и бивш депутат от ДПС, а сега зам. кмет на община Павел баня, който дава на кметския син голяма сума пари за предизборен алъш-вериш.

Роми от Гурково потвърдиха в репортаж на „За истината“,

че на изборите през април 2021 г. са били склонявани от кмета да гласуват за ДПС срещу 50 лв., които Цонев раздавал лично в гетото.

Това ставало и срещу обещанието да вкара в регулация незаконно построените къщи на обитателите му. Същото се случило и на местните избори през 2019 г., когато кандидатът на ДПС става кмет с гласовете на ромите. Тогава „гвоздей“ на кампанията му става незаконното свързване на гетото с водопроводната мрежа, след което във всяка къща потича вода, която нито се отчита, нито се плаща

Разследването срещу Мариян Цонев и неговата реакция

Досъдебно производство срещу кмета на Гурково е образувано още през март 2021 г., след множество сигнали в полицията и прокуратурата за изборните схеми, организирани от Цоневи-баща и син за предстоящите парламентарни избори през април същата година. И за принудителна регистрация по настоящ адрес в община Гурково на роми от съседната сливенска община Твърдица, които предоставили личните си карти срещу 20 лева. Освен ромите, сред регистрираните над 500 души в Гурково и в селата от общината имало и работници от дружества близки около Цоневи.

Очевидно обче това не е било достатъчно основание прокуратурата да отстрани кмета на общината от поста му.

Това дава възможност на кмета преди провеждането на извънредните парламентарни избори през юли 2021 г. да се саморазправи с ромите от Гурково и да смачка техния спонтанен бунт срещу феодалното му управление. Разследване на „За истината“ разкрива етапите на последователната репресия на Цоневи – баща и син срещу ромите. Повод за нея е дързостта на  Рашко Манев – брат на пастора и човек с влияние сред общността да поиска обяснение от кмета защо е забравил за обещанията си и защо не помага на хора от гетото, изпаднали в беда. За назидание, че е надигнал дръзко глава и глас срещу тях,

кметът и синът му нанасят жесток побой на Манев на 23 май и дори се опитват да изтръгнат езика му.

разказва той. Търсят и не откриват цигари и алкохол без бандерол, кметът разпорежда на общинска фирма по чистотата да не изпразва преливащите контейнери пред заведението му на Предела. А утре ще измислят друго и натискът върху мен ще продължи, „докато не ме занулят“, опасява се Стойчо, използвайки израз от мафиотския жаргон.

Младият ром и съпругата му подават жалби срещу двамата, които по-късно оттеглят, заплашени, че къщата им ще бъде съборена. За да се откажат от показанията си пред службите, до София с личния си автомобил по заповед на кмета ги вози Стойчо Стойков.

Следва наказателна акция със спиране на водата към гетото – дни преди юлските избори, в летните жеги и в разгара на пандемията от Covid-19. Само ден след подаването на сигнала във ВиК – Стара Загора и със съдействието на полицията и прокуратурата ромите бързо са „оставени на сухо“ за близо месец.

През октомври и отново преди поредните извънредните парламентарни избори през ноември 2021 г., всички роми, подали сигнали по собствено желание срещу кмета затова, че ги е изнудвал и е плащал за вота им в полза на ДПС,

се отказват от показанията си, направени пред съдия. И ги обръщат срещу Кольо Атанасов, след като Мариан Цонев ги заплашва, че ще ги съди за лъжесвидетелстване.

Пред разследващите Стойчо Стойков – Йогата и Димитър Стоилов – Чакмака твърдят, че Кольо Атанасов хем ги е заплашвал, хем им е предлагал по 5 хил. лв., за да свидетелстват срещу кмета. По-късно Стойчо признава, че е дал фалшиви показания срещу бизнесмена под натиск от кмета на Гурково. А писмените показания на Чакмака се различавали от тези, които направил по време на очната си ставка с Атанасов.   

Резултатите

В началото на 2022 г. разследването срещу кмета на Гурково е прекратено в Софийска градска прокуратура, заради липса на данни за извършено престъпление, а досъдебното производство е изпратено по компетентност отново в Стара Загора.

Доразследването трябва да установи дали над 500-те регистрации по настоящ адрес на хора от община Твърдица в Гурково са истински и извършени лично от подателите на молбите или са фалшифицирани и от кого. След приключването на изборите на 4 април 2021 г. комисия с участието на юрист от областната управа и прокурор извършват дерегистрация на въпросните лица в служба ГРАО на община Гурково.

Същото или друго разследване, трябва да установи дали Кольо Атанасов е подбуждал ромите да подават жалби срещу Мариан Цонев и неговия син. По него досега бизнесменът е бил разпитван неведнъж в следствения отдел на СГП и от следовател в Стара Загора.

Така в крайна сметка кметът на Гурково е с „изпран“ имидж, а бизнесменът, подавал сигнали за неговите схеми, остава обект на разследване. Подобен обрат обаче не изглежда абсурден в българската прокуратура, ръководена от Иван Гешев.

В заявление по ЗДОИ, подадено до Районната прокуратура в Стара Загора от „За истината“, попитахме на какъв етап е досъдебното производство срещу Мариан Цонев. След поискано уточнение за „купуване на гласове“ по време на кои избори става въпрос днес (12 март т.г., бел. авт.) получихме отговор от прокуратурата. В него пише, че според „данни на унифицираната система на Прокуратурата на Република България срещу Мариян Цонев няма повдигнати обвинения към 11.04.2023 г.“

Този сюжет все още не е завършен за медията ни, поне докато не стане ясно как ще приключат разследванията срещу бизесмена от Гурково Кольо Атанасов и това, което трябва да установи кой и защо стреля срещу Стойчо Стойков – Йогата. Той застана пред камерата ни с името и лицето си и разказа как се правят „избори по български“ в малките градчета и особено в ромските им гета.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Какво „пропусна“ да види журито на конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Проведеният конкурс за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора предизвика нова вълна на възмущение от организацията му и журирането на представените проекти.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се качи на последния влак за предстоящите избори

Живко Тодоров управлява Стара Загора 12 години – един цял цикъл в човешкия живот.

Какво искат зърнопроизводители от Старозагорско

Анкета на „За истината“ със зърнопроизводители от региона осветлява част от проблемите в бранша.

Още разследвания

Търси се заявителят: Как габровският кмет Таня Христова стана съсобственик на …портиерна

Една портиерна от 21 кв. м в Габрово се оказа толкова апетитен имот, че преписката с документите за собственост е на път да набъбне до обема на „Война и мир“.

Млади и богати – кой иска да гори медицински отпадъци на румънския бряг срещу Русе

Точно 3317 метра - толкова е разстоянието между бившия химически завод “Верахим” на румънския бряг на Дунав и идеалния център на Русе. Днес площадката на затвореното през 1991 г. предприятие пустее, но това е напът да се промени.

Как Вършец остана без музей, а Общината плати двойно за недовършен ремонт

Малко над четвърт милион европейски пари са потънали в недовършения проект за цялостното обновяване на музея във Вършец. Изпълнението започва през 2018 г., но ремонтът на музея във Вършец остава недовършен и до днес.