Пловдив се включи към протестите за оставка на Иван Гешев

Снимка: „Под тепето“

Около 30 души се събраха на площад „Съединение“, до Прокуратурата в Пловдив, на протест с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев, информира регионалното издание „Под тепето„.

Инициативата бе организирана няколко часа по-рано в социалните мрежи от активисти на „Да, България!“, Зелено движение и др. партии. Сред недоволните на площада имаше и редовни участници в протестите миналото лято. Намерението на пловдивчани е да се възстанови инициативата „Понеделници за правосъдие“ и гражданското общество да се “противопостави на поредния случай на произвол, в който прокуратурата действа като бухалка”.

Конкретният повод този път е оповестената мрежа за сплашване и запушване на устите на хората, които трябва да проверят дали има подслушване на граждани и опозиционни политически фигури, посочват организаторите.

Снимка: „Под тепето“

Половин час след началото – около 19,30, протестът бе подкрепен от Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов от коалиция “Изправи се! Мутри вън”, допълва „Под тепето“.

Вчера протести по обяд и вечерта имаше и пред Съдебната палата в София. 

Припомняме, че при операция на прокуратурата беше арестуван висш полицай, работил по проверката за подслушване на политици, с обвинение, че участва в организиране престъпна група. Твърди се, че Ангел Папалезов, който е началник на сектор „Културно – исторически ценности“ в Националната полиция е бил разследван за връзки с бизнесмена Васил Божков.

Повече за случая тук

Акцията на прокуратурата предизвика гневната реакция на служебното правителство. Според министъра на вътрешните работи арестът цели да се сплашат служителите на МВР и да се попречи на разследванията за подслушването на политици, което се води там в момента. 

Говорителят на Правителството Антон Кутев заяви, че институциите у нас са изправени пред война, заради действията на прокуратурата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам