BG | EN

Пловдив отново не успя да избере омбудсман

Общинският съвет в Пловдив днес не събра 2/3 мнозинство, за да избере обществен посредник.
Снимки: скрийншот от видео на живо

Нова процедура за избор на омбусман (обществен защитник) ще бъде обявена в Пловдив, след като днес спечелилият конкурса кандидат не успя да събера подкрепата на необходимия брой от 34 общински съветници.

Само два гласа не достигнаха на Савина Петкова да бъде избрана за омбудсман, въпреки че предложението беше подложено на повторно гласуване. Кандидатурата ѝ беше подложена на гласуване в Пловдивския общински съвет днес след завършила конкурсна процедура, в която тя се класира на първо място.

За Христо Паунов – вторият класиран кандидат, гласуваха 6 съветници, а 8 се въздържаха. За Георги Величков имаше 2-ма „За“, а останалите кандидати не получиха нито един глас подкрепа.

След консултация с юристи беше обявено, че в случай на невъзможност кандидатът за омбудсман да бъде утвърден от съветниците, в едномесечен срок трябва да бъде обявена нова процедура. 

Как се стигна до днешния избор и кой беше предишният обществен защитник – тук.

Подобна ситуация се разигра в града под тепетата и преди 5 години. Тогава кандидатът за омбудсман също не успя да събере необходимата подкрепа и по тази причина пет години на поста беше временно изпълняващ длъжността.

В обявения преди няколко месеца конкурс кандидатите за позицията бяха 7. Днес предложените кандидатури бяха гласувани една по една от общинските съветници, като най-много гласове събра Савина Петкова.

Преди гласуването от Пловдивския Общински съвет Веселина Александрова от ДБ поиска отлагане на точката, тъй като съветниците не са били запознати с концепциите на кандидатите за обществен посредник. На това обаче се противопостави лидерът на групата на ГЕРБ Йордан Илиев с аргумент, че с отказа си да обсъдят предложените резултати от комисията по проведената процедура (временна общинска комисия – ред.бел.), те декларират недоверието си към работата й. 

Срокът за провеждане на новата процедура за избора на омбудсман започва да тече от днес.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините