Пловдив иска да инвестира 22 млн.лв. в създаването на общинско дружество за градски транспорт

На снимката от ясно наляво: зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов, консултантите Мария Бояджийска и Розалина Козлева
Снимка: скрийншот от видео на живо

Община Пловдив обяви днес проекта си за създаване на общинско транспортно дружество – „Екобус Пловдив“. 

Тази стъпка от общинската администрация в града под тепетата мотивираха с това, че в момента са единствената голяма община в България, която няма собствено дружество за управление на транспорта след приватизацията на някогашното дружество „Градски транспорт“, а липсата на общинско предприятие е пречка общината да кандидатства за евросредства в тази област. 

От презентацията на проекта, направена от зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов, консултантите Мария Бояджийска и Розалина Козлева, се разбра, че за създаването на общинското дружество, което да оперира с електроавтобуси, са необходими близо 22 млн. лв. (21 милиона и 600 хиляди лева без ДДС). Дружеството ще обслужва две линии на градския транспорт с 20 електробуса, за купуването, на които ще се търсят средства по европейски оперативни програми. За функционирането му ще е необходим персонал от минимум 54 души.

В допълнение, консултантите на Общината предлагат да бъде създаден и допълнителен отдел в Община Пловдив – “Управление на транспорта”, какъвто в момента не съществува. Той ще се занимава с управлението на транспортно –комуникационната програма, сегашните проекти и бъдещите да работят в синхрон.

Проектът ще се изпълнява минимум два мандата и е необходима висока обществена подкрепа и ясна политическа воля, за да се реализира успешно, заяви заместник-кметът Тодор Чонов. По думите му целта е да се обхванат максимална част от училищата и университетите, за да може да се извозват ученици и студенти. „Началните и крайни точки на маршрутите, са съобразени със създадените нови квартали на Пловдив и крайните дестинации на учебните кампуси. Ще се стремим да няма препокриване с другите линии от обществения транспорт“, коментира Чонов.

Предвиден е общински терен от 18 декара, където ще се монтират зарядните станции и депото на новото транспортно дружество.

За реализацията на проекта е необходимо съгасието на Общински съвет – Пловдив.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам