Пловдив дава 200 хил. павета на митрополията

Паветата от много пловдивски улици бяха премахнати и заменени с асфалт.
Снимка: „Под тепето“

Община Пловдив ще предостави 200 000 павета на Пловдивската митрополия за облагородяване на 2000 кв.м. площи в манастири, църкви и параклиси в Пловдив и областта. Паветата са били премахнати от пловдивските улици при ремонти и последващото им асфалтиране, и се съхраняват на склад.

Решението беше взето на днешното заседание на Общински съвет (ОбС) – Пловдив по искане на митрополията с 26 гласа „За“, 1 – против и 17 „Въздържали се“. 

Предложението влиза за втори път в местния парламент. Преди предишната сесия то бе върнато за дообработване от правната комисия, но днес се появи в зала в същия вид.

Още миналия път съветниците поискаха в текста вместо Пловдивска област да се впише Община Пловдив, за да останат паветата в града, тъй като към момента не е ясно къде точно ще бъдат занесени те. 

Такова предложение направи днес отново „Демократична България“, но то не беше прието. 

Няколко съветници поискаха да бъде дадена точна и подробна информация от общинската администрация за броя на паветата в кои складове се намират.

„Имаме невероятна необходимост точно от такива павета. Пловдив трябва да спре да асфалтира зони, в които това може да се избегне. По тази причина трябва да се задейства процедура по естетизация на градската среда”, каза арх. Цветелин Цоневски от Кауза България, цитиран от регионалното издание „Под тепето„. По думите му, паветата трябва да се използват навсякъде, тъй като освен, че са част от тъканта и духа на града, са здрави, ценни, не се нагряват толкова и са пропускливи при дъждове.

Кметът Здравко Димитров заяви, че всички павета, които се вадят от пловдивските улици, са на отговорно пазене от фирмите, които ги махат. „Ако видите паве някъде, това означава, че някой го е откраднал”, заяви Димитров.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам