BG | EN

Пловдивчани протестират в защита на зелена зона

Кадри от протеста, Снимки: podtepeto.com

Над 500 души се включиха в протеста в подкрепа на парка в пловдивския район „Северен“, предаде регионалното издание „Под тепето“. В подписката се включи и кметът на района, а собственикът на терена, който е притежание на частна фирма, е заявил, че е готов да го продаде на Общината.

Хората се обединиха в битка за зелената зона зад хотел „Санкт Петербург”, собственост на дружеството „Парадайс гардън резиденс”, зад което, според протестиращите, стои йордански строителен предприемач, допълва „Под тепето“. Пред репортер на изданието, протестиращите са заявили, че в последните няколко дни в имота е имало сеч на здрави дървета и опит да се сложи ограда в частния парцел, а хората се притесняват, че това е първа стъпка към застрояването терена. Над 500 жители на квартала са се подписали под искането на инициативния комитет за купуване или отчуждаване на имота от страна на Община Пловдив.


„Няма да позволим да ни бетонират парка. Ще правим живи вериги, ще блокираме основни булеварди ако трябва. Искаме въздух и зеленина за децата ни”, заявяват организаторите на протеста, цитирани от пловдивското издание. Подписката подкрепил и районният кмет Ральо Ралев, който поел ангажимент още днес да приеме представителите на инициативния комитет, за да обсъди с тях исканията им и да ги предаде на голяма община. Ралев подчертал, че предложението за отчуждаване е най-разумното.

Пред БНР днес собственикът на компанията „Парадайс гардън резиденс” Байрям Солак е заявил, че е готов да продаде терена зад хотел „Санкт Петербург“ на Общината.

В интервю за Радио Пловдив, Солак обеляза, че няма строителни намерения за парцела от 16 декара и е готов да се раздели с придобития терен. Готови сме да се разделим с този имот. Нека да си дадат предложението, ние ще отговорим веднага, посочил той.

По думите му, цитирани от БНР, дърветата са отсечени, тъй като били опасни и това се виждало дори и без да трябва преценка на еколози.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините