Пловдивчанин осъди държавата за задържане на сървъра му от прокуратурата

Илюстративна снимка: pixabay

Пловдивчанът Лазар Пендов осъди България пред Европейския съд по правата на човека, защото прокуратурата е иззела негов сървър и го задължала над 7 месеца без смислена причина, съобщи Mediapool.

Сървърът е прибран от властите с решение на българския съд, но съдът в Страсбург подчертава, че компютърът е задържан необосновано дълго. Разследващите са можели да копират необходимата информация и да го върнат на собственика му, който е претърпял финансови щети.

Mediapool припомня, че повод за делото пред съда в Страсбург стана акцията на ГДБОП срещу виртуалната библиотека “Читанка“ през 2010 година. Тогава полицаите иззеха сървърите, на които се хоства сайта по сигнал на издателство за нарушаване на авторски права.

Така се стига и до изземването на сървъра на Лазар Пендов, на който е качена част от информацията на “Читанка“. Сървърът е поддържал и други сайтове, включително сайта с японски анимационни филми, който е собственост на Пендов.

Служител на ГДБОП разглежда един от сървърите на „Читанка“ Снимка: МВР

Пловдивчанинът не е разследван по делото “Читанка“ и е разпитан само веднъж, два дни след акцията. Той е подал искане да му бъде върнат сървъра, защото товае засегнало бизнеса на много хора.

До края на 2010 г. той пише на всички замесени прокуратури, включително две писма до главния прокурор Борис Велчев.

Към края на 2010 година делото за “Читанка“ вече се гледа в Троян, а не в София. Троянската прокуратурата обаче не знае къде е сървърът.

Главният прокурор разпорежда на районните прокуратури в София и Троян да установят къде е компютърът и да го върнат. След 7 месеца и половина ходене по мъките Пендов най-накрая си получава компютъра.

Той завежда дело в Страсбург с аргумент, че е погазено правото му на собственост и свободата на изразяване. Отнемането на сървъра е “ликвидирало“ сайта му за японска анимация.

Европейският съд по правата на човека постановява, че правата на Лазар Пендов са нарушени заради твърде ненужно дългия период, в който е бил държан сървъра. Съдът в Страсбург присъжда на пловдичанина компенсация от 5200 евро за неимуществени вреди и още 1200 евро за разноски по делото.

Делото пред съда в Страсбург е воденото от адв. Катина Бончева. Пред Mediapool тя e обяснила, че случаят с Пендов няма никаква връзка с делото срещу “Читанка“, защото Пендов никога не е бил обвиняем в производството срещу виртуалната библиотека.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам