BG | EN

Пловдивски съд потвърди мярката „подписка“ на бившия директор на Онкоцентъра в Пловдив

Снимка: podtepeto.com

Тричленен съдебен състав на Окръжен съд – Пловдив отхвърли искането на адвоката на бившия управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ д-р Красимир Вальов за връщане на обвинителния акт с мотив за допуснати процесуални нарушения. Делото продължава по общия ред, а мярката за неотклонение на доктора остава „подписка“.

Бившият директор на пловдивския Онкодиспансер е изправен на подсъдимата скамейка по обвинение, за това че „на 31 август 2016 г., като управител на медицинското заведение, не е положил достатъчно грижи за възложената му работа, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара за цените на томографите, е открил обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ – Пловдив ЕООД“ с прогнозна стойност 950 хил. лева без ДДС. Поръчката завършила със сключването на договор, въз основа на който бил доставен томографа, струващ 898 хил. лева без ДДС.“

Според прокуратурата, на „КОЦ-Пловдив“ ЕООД са нанесени значителни щети в размер на 405 190.92 лв., като тази сума се явява разликата между стойността на томографа по договора и реалната пазарна стойност на доставената апаратура.  Престъплението е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, за който се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Днес регионалното издание „Под тепето“ изнесе информация за разпоредителното заседание. Според изданието, защитникът на д-р Красимир Вальов е изтъкнал, че в обвинителния акт съществуват противоречия и неточности, което нарушава правото на защита на клиента му. Според адвоката посочената сума  като щета, нанесана на лечебното заведение е неясно определна, липсва икономическа екстертиза от специалст по оценяване на медицинска техника, от което следва, че обвинението няма как да определи да определи точната пазарна цена на закупения 32-срезов компютърен томограф. Той и клиентът са поискали към делото да бъде приложен и анекс към договора с фирмата – доствачик „Меркурий Комерс“ ЕООД, касаещ закупуването на допълнителна глава към томографа, както и справки колко пациенти по какви клинични пътеки са преминали за една година назад прегледи през машината.

Според прокурор Росен Каменов, обвинението е изчислило щетата въз основа на разликата в цените при купуване от дружеството на томографа от фирма Siemenes и препродаването му на КОЦ-Пловдив с надценка от близо 75%, допълва „Под тепето“. Обвинението категорично е отрекло наличието на допуснати процесуални нарушения, които са неотстраними, както и нарушаване правата на защита на доктора.

Съдът също не е зачел последните две твърдения. Магистратите са постановили Комплексния онкологичен център да предостави исканите от защитата документи – анекс към договора и справки за извършените прегледи и техните стойности. Уважено е било и искането на защитата за изготвяне на икономическа екстертиза от вещо лице специалст по оценяване на медицинска техника за пазарната цена на закупения 32-срезов компютърен томограф и съотносими с него апарати от същия клас.  Потвърдена е била и мярката за неотклонение на доктор Красимир Вальов – подписка.

Делото ще започне своя ход по общия ред на 8 август 2018-а година, пише още изданието.

Решенето от днешното разпоредително заседание може  да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативен съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините