BG | EN

Пловдивски адвокат изпрати във ВАС жалба срещу сайтове за юридически услуги

Снимка: @outlandos, pixels.com

Пловдивски адвокат е изпратил във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу два популярни сайта за юридически услуги.

Според адв. Атанас Костов, платформите, за които е подал сигнал рекламират адвокатски услуги в разрез със закона и ги извършват без необходимата квалификация и ценз. Той е подал жалба във ВАС против мълчаливия отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по негов сигнал за закононарушения по-рано тази година, информира регионалното електронно издание „Под тепето“.

„През месец януари сезирах КЗК със сигнал за извършени тежки закононарушения от двата сайта в хипотезата на чл.42, ал.1 от Закона за адвокатурата и сравнителна реклама по чл.34, ал.1 от Закона за защита на конкуренцията. След проведено „проучване“, КЗК в хипотезата на мълчалив отказ отхвърли искането ми да образува производство срещу двата сайта с бланкетни мотиви за „липса на нелоялна конкуренция спрямо адвокатите в България“, които на 100% пресъздават становището на собственика на сайтовете нарушители”, обяснява адв. Костов. „Обективна истина е обстоятелството (коeто е и ноторен публичен факт за всички юристи в страната), че от три години в своята дейност сайтовете, за които се отнася сигналът, рекламират адвокатски услуги в разрез с чл.42, ал.1 от Закона за адвокатурата, извършвани без необходимата квалификация и ценз под размера на адвокатската тарифа, която нормативно определя минималния размер на адвокатските възнаграждения”, пише изданието, цитирайки адвоката.

Според него, сайтовете предлагали бланки на договори, разпространявали информация за такси, административни и съдебни процедури, както и осъществявали сравнителна реклама, което според адвоката е нарушение на чл.34, ал.1 от Закона за защита на конкуренцията. Според него бил абсурден и фактът, че сайтовете са били наградени преди време за „стартъп „с принос в развитие на правото““. Като интересен факт в становището на адвокат Атанас Костов, публикувано на онлайн страницата му, било  изложено още, че Висшият адвокатски съвет не е реагирал с позиция „по това меко казано своеволие в нашата правна действителност”.

Адвокатът смята, че множество физически и юридически лица са увредени от услугите на двата сайта, които, по думите му, не носят никаква отговорност за дейността си. И цитира техни твърдения, че „не са адвокати и предлагат софтуер за правна самопомощ, който е различна услуга от физическото упражняване на адвокатската професия“.

„Ще се боря до край в съда за правата на колегите ми и гражданите на България, които имат право на гаранции за качеството на предлаганите им юридически услуги! Действията на КЗК дори не искам да ги коментирам!“, завършва адв. Атанас Костов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините