Пловдивският окръжен съд обяви за невинен д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Георги Джевизов – Плъха

Снимка: „Под тепето“

Състав на Пловдивския окръжен съд призна д-р Иван Димитров за невинен за убийството на Георги Джевизов, известен с прякора Жоро Плъха, извършено през март 2018 година, като прие, че убийството е извършено при неизбежна отбрана. 

В мотивите си съдебният състав посочва, че той първо е предупредил, нахлулия в имота му рецидивист с 9 присъди, с вик “Стой! Не мърдай! Полиция!”. Според съдебната експертиза, после докторът е бил ранен с хладно оръжие, след което е произвел изстрел във въздуха и чак когато е видял, че нахлулия с взлом няма да се откаже е защитил живота си, дома и своята собственост, като е стрелял в него, в условията на неизбежна самоотбрана.

Със същата присъда Пловдивският окръжен съд призна д-р Иван Димитров за виновен в това на 2 март 2018 г. в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие – пистолет марка „Валтер“ РН 9х19 мм и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони 9х18 мм и 1 бр. патрон с надпис 1947 GFL 9 M38, без да има за това надлежно разрешение, поради което и на основание чл. 339 ал.1 вр. чл. 54 от Наказателния кодекс му присъди условна присъда от 2 години с тригодишен изпитателен срок по обвинението за незаконно притежаване на боеприпаси. 

Решението може да бъде обжалвано или протестирано в 15- дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив. 

Такава заявка вече има от Окръжна прокуратура, от която настояват за условна присъда за убийството на Джевизов, както и адвокатът на близките на убития Красимир Елдъров, който иска ефективна присъда за д-р Иван Димитров.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам