BG | EN

Пловдивският кмет не отговори ще провери ли качеството на ремонт, извършен с европари

Кметът на Пловдив Иван Тотев, колегата му от район "Централен" Георги Стаменов и зам.кметът Златин Велев
Снимки: пресцентър на Община Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев е инспектирал ремонта на инфраструктурата, заради който опозицията в местния парламент поиска провеждане на извънредна общинска сесия, тъй като видя проблеми, възникнали при изпълнението на проекта, финансиран по европейска програма „Региони в растеж“.

На изявлението на констатираните от НФСБ, Съюз за Пловдив, Реформаторски блок и ВМРО „много нарушения и оплаквания от живеещите в районите, където се извършва строителството”, от пресслужбата на общината отговориха с десетки снимки от промяната на района. В съобщението от пресцентъра на Общината се цитират жители на района, които са доволни от промяната в квартала и поздравяват кмета.

„Това е безпрецедентен ремонт на пространството, заключено между булевардите „Марица“ – Юг и „Княгиня Мария Луиза“. Някои вътрешноквартални улици не бяха ремонтирани повече от 30 години. Това е обновяване на огромна инфраструктура, която изцяло промени облика на тази централна градска част“, обяснил кметът Иван Тотев, цитиран от своя пресцентър, на хората, които го спирали по улиците и го поздравявали.

Кметът на Пловдив, районният кмет и един от зам.-кметовете на общината дори поритали топка с децата на едно от новите игрища се разбира още от прессъобщението.

В изпратения до медиите текст липсва информация, обаче, дали Общината има намерение да провери качеството на строителните и ремонтните работи, извършени в района, както това бе поискано от съветниците.

Вчера 17 общински съветници от НФСБ, „Съюз за Пловдив“, Реформаторския блок и ВМРО, настояха за свикване на извънредна сесия на местния парламент за обсъждане на констатираните от тях нарушения при изпълнението на проекта „Подобряване на градската среда в община Пловдив“, който се финансира с 24 милиона лева по европейската прогама „Региони в растеж“.

Според съветниците общинската управа е предала обекта на фирмите – изпълнители, без да е направено геодезическо заснемане, и е оставила строителите сами да определят какви площи да ремонтират. Те твърдят, че е полаган асфалт през месец декември миналата година при минусови температури, заради което настилката вече се рони. Липса на положени подземни комуникации, повредена ВиК мрежа, нарушение на нормативната база са сред другите нарушения, цитирани от съветниците от опозицията.

Те настояват да бъдат взети проби от независими лаборатории и да се пристъпи към санкциониране на изпълнителите с искане на неустойки и компенсации за допуснатите нарушения. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините