BG | EN

Пловдивският арестант избягал, тъй като не харесал поведението на полицаите

Снимка: podtepeto.com

Избягалият от ареста на пловдивско полицейско управление Петър Петров решил да си тръгне, тъй като там не се държали процесуално правилно с него. Това станало ясно по време на делото за определяне на мярка за задържане на Петров по информация на регионалното издание „Под тепето“. Изданието съобщава, че само преди три месеца, в края на март, Петров е бил осъден за притежание на наркотици на 1 година затвор условно с три години изпитателен срок. Именно в период на изпитателен срок, само ден преди да бъде арестуван с близо 200 грама марихуана в Пловдив, той е бил задържан с наркотици пред Какао бийч в Слънчев бряг. При проверка на 24 юни на морето, в Петров били открити два вида наркотични вещества, а в Несебър започнало досъдебно производство срещу него. На следващия ден на вратата в квартирата му в Пловдив почукали местни полицаи, които намерили марихуана на стойност близо 1200 лева. Според прокурора, извършването на две престъпления, свързани с наркотици само три месеца след влязла в сила присъда за същото, прави от Петров лице с по-висока степен на обществена опасност.

Според адвоката на беглеца, който поискал домашен арест за клиента си, марихуаната, открита в дома му, клиентът му не разпространявал, а я давал на приятели. Трима свидетели от неговия кръг не казвали нищо за доставка на марихуана, а само, че получавали от Петров такава безвъзмездно. Той напуснал Трето районно в Пловдив не с мотив да незачита правовия ред или с желание да се укрива, да осуети нещо, а заради нарушаване на правата му като задържан. Бягството е предизвикано от поведението на разпитващите полицаи, а не за да се укрие или да избегне наказателно преследване, обяснил адв. Костадинов, но не посочил детайли с мотив, че в районното тече вътрешна проверка. Като аргумент за определяне на по-лека мярка, адвокакът посочил и здравословното състояние на клиента си. При скорошно ПТП с мотор в Италия Петров счупил прешлени на гръбначния стълб, които били санирани с метални пластини.

„Ние видяхме какво е тежкото здравословно състояние на Петров. Можем да говорим за цветущо здраве- с пластина или не, слиза от втория етаж и два дни цяла България го издирва“, репликирал на това прокурорът, цитиран от „Под тепето“.

Самият беглец не казал нищо, освен че се надява на по-лека мярка за неотклонение. Пловдивският окръжен съд, който остави Петров в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, посочва, че в случая става въпрос за емблематичен пример за наличие на реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление. Обвиняемият е извършил 3 престъпления за три дни, три месеца след получаване на присъда, подчертал окръжният съдия, гледал делото. В решението си съда казва още, че при разпространението на наркотични вещества не е нужно те да бъдат заплащани.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините