BG | EN

Пловдивската община твърди, че стартира електронно таксуване, превозвачите набират кондуктори

Снимка: podtepeto.com

В масовия градски транспорт в Пловдив се движат 29 линии, от които само в 9 е въведено електронното таксуване, но и там има кондуктори.

Близо три месеца след конкурса за тринадесетте линии и тръгването на новите автобуси по тях, курсовете още липсват по електронните табла, съобщава регионалното издание „Под тепето“. При подписването на договора в края на февруари т.г. зам.-кметът по транспорт Златин Велев e обявил, че оборудването на колите ще започне в началото на март, като монтажът трябва да се извърши от испанската фирма „Индра“, а разходите по монтирането и окабеляването са за сметка на превозвачите. Оказало се, че срокът за това е разтегливо понятие, както всичко в Големия транспортен проект на Пловдив, посочва изданието.

В отговор на въпрос на „Под тепето“ ресорният заместник-кмет Велев е заявил, че до края на септември тази година се очаква автобусите да бъдат оборудвани с електронни устройства и припомнил, че по 9 линии на градския транспорт електронното таксуване вече е въведено. Общо в масовия градски транспорт в Пловдив се движат 29 линии, така че остават още 20, в които да се въведе електронното таксуване, пояснява, обаче, изданието.

В същото време, в деветте линии, където електронното таксуване е вече въведено, всеки пътник може да избере как да се таксува – чрез електронното устройство или с билет от кондуктор. „Пътуващите все още предпочитат да плащат на кондукторите, тъй като за устройствата трябва точна сума, а хората още не са свикнали с това,“ коментира пред медията Златин Велев.

Трети вариант е електронна предплатена карта, допълва изданието, като посочва, че въпреки че системата не работи в цялост, за миналата година са продадени е-карти на стойност около 700 хил. лева.

„Подготвяме се да започнем да издаваме електронни карти от септември и за учениците за новата учебна година“, заявил още зам.-кметът по транспорт. От „Под тепето“, обаче, припомнят, че още преди година от общината са заявили, че стартът на електроннто таксуване е близо, а през това време превозвачите набирали кондуктори.

Днес, дори в някои от деветте линии, в които има възможност за пътуване с е-билетчета също се търсят кондуктори, допълва още изданието.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините